Активисти заляха прочутата картина на Ван Гог „Слънчогледите“

Активисти от Just Stop Oil заляха една от най-емблематичните творби на нидерландския художник Винсент ван Гог – “Слънчогледите”, в Националната галерия в Лондон. Инцидентът е станал малко след 11:00 часа днес и е шокирал посетители в зала 43, съобщи The Guardian.

Единствената причина, поради която картината е останала непокътната след вандалската проява на двамата млади поддръжници на групата, бореща се за опазване на климата, е стъклената преграда, с която е защитена.

Младежите са свалили якетата си, за да покажат своите тениски Just Stop Oil. След това са залели произведението на изкуството.

„Кое струва повече, изкуството или животът?“ – казал един от активистите.

„Струва ли си повече от храната? Повече от справедливост? Загрижени ли сте повече за защитата на една картина или защитата на нашата планета и хората? – продължил той.

По думите му, кризата с цената на живота е част от цената на петролната криза. Милиони семейства остават на студено и гладни. Те дори не могат да си позволят да стоплят консерва със супа.

Служителите на Националната галерия са реагирали мигновено и са разчистили помещението.

През последните две седмици групата Just Stop Oil организира седящи протести по пътищата около централен Лондон, създавайки хаос и вбесявайки шофьорите. Постъпката на активистите в петък е ескалация на тактиката им.

Свидетелите на вандалската проява я оценяват разнопосочно. Някои разбират каузата им, но не са сигурни, че едно красиво произведение на изкуството е подходящият обект за привличане на вниманието.

Те може да се опитват да привлекат вниманието на хората към важните проблеми, но крайният резултат е ядосани и раздразнени хора, казва един от тях.

„Ние не се опитваме да намерим приятели тук, ние се опитваме да направим промяна и за съжаление това е начинът, по който се случва промяната”, каза Алекс Де Конинг, говорител на Just Stop Oil.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.