ВАС е дал ход на делото за плаж Корал

Върховатият административен съд е дал ход на делото срещу заповедта на бившия министър на околната среда и водите, Борислав Сандов, с която той определя морето пред плажа Корал за защитена морска територия.

Гледането на делото е насрочено за 12 декември 2022 г. То е образувано по жалби на община Царево, Национална асоциация „Българско Черноморие“, „Рибарско сдружение“ и още две засегнати юридически лица.

Припомняме, че заливът Корал, който е любимо място за каране на сърф и кайт на бившия премиер Кирил Петков и баща му, екологът Петко Петков, стана защитена морска територия в края на мандата на предходното правителство.

През лятото на няколко пъти десетки рибари от Приморско и Царево протестираха, защото там се забранява риболова. Хората дори нарекоха Корал „първия частен плаж с море“.

В първоначалния вариант, по решение на експертният съвет към РИОСВ Бургас, в тази морска зона бяха забранени всички плавателни средства включително и сърф и кайт. В последствие, за да угоди на двамата Петкови, Сандов самоволно извади кайт и сърфа от забранителната  заповед.

Преди няколко дни ВАС остави предварителното изпълнение в сила, но сега е дал ход на делото. Според засегнатите страни мотивите и самата заповед са незаконни и се очаква да  бъдат отменени, защото не се основават на, задължителните в такива случаи, научни данни и изследвания.

Това е поредното дело, с което се иска отмяна на заповеди издадени от предишното ръководство на Министерство на екологията. В съда е и решението на Министерски съвет за одобрение на плана за управление на парк Българка на стойност  2.6 млн.лв, изработен от екип с ръководител Тома Белев, тъй като той блокира изграждането на тунела под Шипка.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.