Георги Гьоков: Разговорите за бюджета се водят по инициатива на БСП

„Замразяването на бюджета ще означава да останат пенсионерите със същия размер пенсия, какъвто беше постигнат в редовното правителство. И не само за пенсионерите – за всички социални плащания, минималната работна заплата ще остане на нивото от 22-ра година. И хората няма как да очакват, че ще бъдат компенсирани по някакъв начин за инфлацията и високите цени. Никой не трябва да има илюзии, че по някакъв начин ще се размине увеличението на заплатите и социалните плащания. Странно е, че служебното правителство се дърпа да вкара бюджет поради претекст, че от популизъм партиите ще го разширят много и той няма да може да се изпълнява.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Георги Гьоков в ефира на Нова.

„Кой казва, че няма да можем да се справим с дупката в бюджета? Същият този финансов министър, който беше зам.-министър на финансите в редовното правителство, с който лично аз съм обсъждал надълго и широко във всички аспекти увеличението на пенсиите и сме постигали тогава пълно съгласие. Тоест всичко е било наред и няколко месеца по-късно тя започва да говори за дефицит. „Продължаваме промяната“ застават зад такъв бюджет, а Борисов в едни от словоизлиянията си каза, че ще дадат 3 милиарда за пенсии. Спомням си и думите на Йордан Цонев от ДПС, който каза, че социалната програма на БСП е една много добра основа за разговор по бюджета. Говоря, че има разбиране и виждане в другите партии“, обясни Гьоков за обсъжданията по бюджета и подчерта, че социалните мерки на левицата получават одобрение от всички посоки.

Според него, ако служебното правителство продължи да се инати и да не внасят бюджет – една от възможностите е да бъде редактирано внесеното от тях предложение за удължаване на сегашния. „Как така финансовият министър се съгласи да има разходи по плащания за придобиване на нови самолети, а няма как да се направи корекция в бюджета за разходи за социална политика. Въпросът тук е, че отговорността към България изисква диалог и компромиси в някои посоки. Ние в момента няма да позволим на никой да ни подменя предизборните ангажименти и да ни поставя условия. Ние сме отговорна партия, по наша инициатива се водят разговорите за бюджета. Готови сме на разумни отстъпки, но не и на всяка цена, защото чрез нашата изборна програма сме поели ангажименти към хората“, посочи социалистът.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.