Йорданка Фандъкова:Софийска вода е поела ангажимент да поддържа една от най-ниските цени на водата в страната

/КРОСС/ Аз съм за това да се запази формата на концесия на „Софийска вода“, защото смятам, че формата на управление е правилна. Когато е сключен договора, той не бе добър за столицата, но оттогава има три допълнения. Направи се урегулиране, смени се концесионера и работата се подобри, освен това се инвестира в подмяна на водопроводи и канализация. Около 512 млн. лева бяха инвестирани. Това заяви кметът на София Фандъкова по Нова нюз.

„Вчера общинския съвет прие да се подпише допълнително споразумение с дружеството, с което то се задължава да инвестира 644 млн. лева в канализация на София. Могат да започнат проекти, които са готови за „Овча купел“, кв. „Бенковски“ и Нови Искър“, разкри тя.

Софийска вода е поела ангажимент да поддържа една от най-ниските цени на водата в страната, стана ясно от думите на Фандъкова.

Предстои СОС да разгледа удължаването на концесията на „Софийска вода“ с 8 години и 4 месеца

„Аз съм имала много забележки спрямо „Софийска вода“, дори сблъсъци. Въпреки това смятам, че в тази икономическа ситуация, това е една възможност за запазване на този инвеститор“, каза градоначалникът.

„В последните години имаме трайно намаляване на превишението на фини прахови частици. От началото на 2022 г. Тенденцията се запазва. Това се дължи на много работа и мерките, които предприемаме през тези години. Анализът показва, че 50% от замърсяването се отчита през зимата заради отоплението на домакинствата. Затова инвестираме в подмяна на печките на гражданите“, обясни столичният кмет.

„Предвидили сме наредба за постепенно въвеждане на забрана за автомобили, които замърсяват въздуха. Тези данни ще се базират на информацията от годишните технически прегледи. Това е европейската практика“, каза Фандъкова. Тя допълни, че България има шанс да избегне санкциите на ЕК за замърсяване на въздуха.

„Ние поддържаме много строга финансова дисциплина и така минаваме през кризите. Миналата година имаше риск градския транспорт да спре. Грешно е да се смята, че ако намалим транспорта или увеличим билетите, ще спестим. Нашата цел е да накараме хората да ползват по-редовно градския транспорт“, изтъкна Йорданка Фандъкова.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *