Изложба на икони беше представена в Народното събрание

Изложба на икони, изписани от децата от неделното училище при църквата „Св. Николай“ във Велико Търново, беше представена в Народното събрание. В парламента са показани 20 от близо 200-те икони, дело на възпитаниците на духовното средище, чиято дейност започва в далечната 1839 г.

В началото на годината видях изложба на икони на децата от неделното училище при църквата „Св. Николай“ и реших, че повече хора трябва да се докоснат до техните творби, отбеляза при откриването на експозицията заместник-председателят на ПГ „Демократична България“ Людмила Илиева. Тя подчерта, че в сградата на църквата са заседавали народните представители от Учредителното събрание и там са водени дебатите преди приемането на Търновската конституция. Само гласуването е извършено в конака, уточни Людмила Илиева. Тя изрази благодарност към Великотърновския митрополит Григорий, който е дал своята благословия тази изложба да гостува в Народното събрание и на предстоятеля на храма отец Славчо.

Великотърновският митрополит Григорий изрази радостта си, че в парламента може да бъде представено това, което възпитаниците на неделното училище при църквата „Св. Николай“ са творили и продължават да творят. Той предаде на всички присъстващи поздравите, благословението и благодатта от Бога, изпросена на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски и на Св. Синод на Българската православна църква.

Храмът „Св. Николай“ е построен през 1836 г. и само три години след освещаването му към него е открито неделното училище, отбеляза отец Славчо. Той подчерта, че от него по-късно биват създадени три училища във Велико Търново – строителният техникум, гимназията по икономика и мъжката гимназия „Св.св Кирил и Методий“, както и читалище „Надежда“. След Освобождението църквата „Св. Николай“ става мястото, където народните представители от различни краища на България участват в изковаването на Търновската конституция, посочи отец Славчо. Дейността на неделното училище е възстановена през 1995 г. и до днес в него децата учат вероучение и иконопис, добави той. Ментор на възпитаниците е преподавателят в Катедра „Църковни изкуства“ към Православния богословски факултет на Великотърновския университет проф. д-р Миглена Прашкова.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *