Нови „портрети от Фаюм” се появиха изпод пясъците на Саккара

Археолози откриха още няколко от прочутите „портрети на Фаюм” в пясъците край едноименния оазис, съобщи Министерството на туризма и антиките на Египет. Удивителната находка е първата след разкопките на британския археолог Флиндърс Петри в археологическия обект Хавара през 1887 г. и на немския археолог Рихард фон Кауфман, който разкри т.нар. Гробница на Алин през 1910-1911 г.

„Портретите от Фаюм” са антични натуралистични погребални портрети, нарисувани върху дъски, които близките поставяли върху мумиите на мястото на лицата на покойниците. Те са характерни за епохата на Птолемеите и късния Римски период. Рисунките принадлежат към традицията на панелната живопис, една от най-високо ценените форми на изкуство в класическия свят.

 

Източник: Министерство на туризма и антиките на Египет

Фаюм (Shedet на древноегипетски) е град от Старото царство, култов център, където се е почитал богът на водата Собек, изобразяван с глава на крокодил. По времето на династията на Птолемеите Фаюм приема името Ptolemais Euergétis и се превръща в център на култа към Александър Велики.

Археолозите проучват археологическия обект Гарза от 2016 г. През последния сезон експедицията разкри голяма погребална сграда от античното селище Филаделфия, създадено през 3 в.пр.н.е. като част от проекта за селскостопанска рекултивация на Птолемей II Филаделф (309–246 г. пр. н. е.).

Погребалният комплекс съдържа множество гробни камери, изсечени в скалите и облицовани с дялан камък. Подът в основната конструкция е декориран с цветна мозайка, наподобяваща шахматна дъска, пише Heratage Daily.

Източник: Министерство на туризма и антиките на Египет

Археолозита извадиха на повърхността богато украсени дървени ковчези в древноегипетски и в древногръцки стил, керамика, богато украсена дървена кутия и редица портрети.

Източник: Министерство на туризма и антиките на Египет

Екипът откри и статуя от теракота, изобразяваща богинята Изида-Афродита, в един от дървените ковчези, в допълнение към запазен кош с папирусови документи, които са на демотическа и на гръцка писменост.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *