НОЩНИЯТ УПРАВИТЕЛ ДЖОН ЛЬО КАРЕ

На 9 декември излиза от печат „Нощният управител“ от непрежалимия британски писател Джон льо Каре, който издигна шпионския роман до висотата на изкуство.

Първоначално триъгълната търговия е представлявала обмен „роби > меласа > ром“.  В „Нощният управител“ (превод: Венцислав К. Венков, 536 стр., цена: 30 лв.) далаверата е осъвременена: „оръжия > кокаин > прани пари“. Фокусът върху международния стопански обмен на сивия пазар ще ви накара да се замислите: какво ли прави всъщност любезният ваш банкер с изкараните с честен труд спестявания, които сте му поверили? В унисон с промените в обществените нагласи Льо Каре се откъсва от сюжетите на Студената война и ни предлага вместо тях една сложна плетеница от правителствена корупция, оръжейна търговия и междуличностни интриги, в която едва доловимите граници между бизнес и правителства и между политика и престъпност се размиват почти до безсмисленост. На фона на поредната увлекателна тема (търговията с оръжия) авторът извайва и образа на крайно интригуващ герой: бивш британски военнослужещ, преквалифицирал се в нощен управител на хотел. Льо Каре отново проявява качества на върхов майстор на елегантния стил, умело заплетената фабула и остроумния диалог.

Джон льо Каре (1931-2020) е литературният псевдоним на Дейвид Корнуел – едно от най-уважаваните имена в света на шпионския трилър. Той познава отвътре света на шпионажа и достойно продължава вековната традиция, поставена още от Кристофър Марлоу и доразвита от Греъм Грийн, Съмърсет Моъм и Джон Диксън Кар. Полифонични романи като „Най-търсеният човек” и „Изменник по вкуса ни” се концентрират върху сложните междуличностни отношения на персонажите, въпросите на международната сигурност, опасността от тероризъм, религиозната нетърпимост и псевдопатриотизма. Знаменитата трилогия Карла включва романите „Дама, поп, асо, шпионин“, „Достопочтеният ученик“ и „Екипът на Смайли“, също издадени на български от „Колибри“. В радиоинтервю от септември 2017 г. Льо Каре обяснява, че една от причините да напише „Шпионско наследство“ е желанието му „да се застъпи за Европа“ в навечерието на референдума, завършил с т.нар. Брекзит.  Повечето произведения на Джон льо Каре имат сполучливи филмови адаптации.

 

Въз основа на „Нощният управител“ беше създаден известният британско-американски минисериал през 2016 г., режисиран от Сузане Биер, с Том Хидълстън, Хю Лори и Оливия Колман в главните роли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *