Първата монета с лика на крал Чарлз III влиза в обращение във Великобритания

Милиони монети от 50 пенса с лика на крал Чарлз III ще влязат в обращение от четвъртък (8 декември) чрез пощенските станции във Великобритания, съобщава BBC.

Те са първите масово произведени монети с образа на новия крал и ще бъдат давани на клиентите като ресто.

Приблизително 4,9 млн. от новите монети се разпределят на пощенските станции – около половината от общия брой, предвиден за обращение.

Монетите, носещи лика на покойната кралица Елизабет Втора, ще продължат да се приемат в магазините.

„Днес бележим нова ера за сеченето на монети във Великобритания, като ликът на крал Чарлз III се появява на 50 пенса в обращение“, каза Ребека Морган, директор на колекционерските услуги в Кралския монетен двор.

„Очакваме да се появи ново поколение колекционери на монети, като хората ще следят внимателно рестото си, за да се опитат да забележат новата монета от 50 пенса, която носи портрета на нашия нов крал“.

Монетата е отсечена в Кралския монетен двор в Лантрисант, Уелс, като е използвано изображение на краля, изработвано в продължение на месеци от скулптора Мартин Дженингс.

Той използва снимки на крал Чарлз от 70-ия му рожден ден, за да създаде изображение на монарха. Това е най-малката творба, която някога е създавал. Той описва създаването и разпространението на образа като „доста забележително изживяване“.

Първата партида монети ще бъде давана като ресто на клиенти, които купуват нещо в пощенските станции – нещо, което нейният главен изпълнителен директор Ник Рийд описа като „огромна чест“.

„Декември е най-натовареното ни време от годината, така че монетата ще навлиза в нашата мрежа поетапно“, каза той. „Ако не получите новите 50 пенса като ресто при първото си посещение в пощенската служба, може да ги получите като ресто при следващо посещение, така че внимавайте за това“.

Повечето монети ще бъдат пуснати в съответствие с търсенето, заменяйки увредени или износени монети от 50 пенса с лика на кралица Елизабет Втора. Има около 27 млрд. монети в обращение във Великобритания с образа на покойната кралица и те все още могат да бъдат ползвани за плащания.

Задната страна на новата монета е копие на дизайна, използван за монетата от 1953 г., с която се отбеляза коронацията на кралицата.

Той включва четирите четвъртини на кралския герб, изобразени в щит. Между всеки щит има символ на всяка от страните част от Великобритания: роза (Англия), бодил (Шотландия), трилистник (Ирландия) и праз (Уелс).

Монетите следват вековна традиция, при която сега монархът е обърнат наляво – обратното на неговия предшественик. Профилите се редуват между ляв и десен за последователни монарси. Както при предишните британски крале и за разлика от кралицата, той не носи корона.

Ще бъдат произведени и монети с друга стойнсот, носещи образа на краля, в съответствие с търсенето.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *