Творба на Стефан Драгостинов със световна премиера в зала „България“

Световната премиера на Концерт за пиано и оркестър 2 от Стефан Драгостинов ще се състои на 16 декември от 19 ч. в зала „България“ в изпълнение на Софийската филхармония с гост диригент маестро Симеон Пиронков. Солистка ще бъде прочутата пианистка Милена Моллова, научи ДУМА от проф. Драгостинов. В програмата са включени още Симфония 46 от Йозеф Хайдн и Пет пиеси за оркестър от Антон Веберн.
Предстоящото културно събитие се очаква с огромен интерес от софийската публика и феновете на клавирното изкуство на проф. Моллова.

 

Творческият тандем композитор-изпълнител е запазена територия на видната пианистка; през 1997 г. Красимир Кюркчийски й посвещава току-що написания Концерт 2 за пиано и оркестър, чиято световна премиера се осъществява в нейно изпълнение. Четвърт столетие по-късно, след двугодишно съвместно творческо сътрудничество, композиторът Стефан Драгостинов създава специално за Милена Моллова Втория си клавирен концерт. По този повод тя споделя:
„Бях удостоена от маестро Драгостинов с високата чест да бъда първа изпълнителка на неговото най-ново произведение. Следва изрично да упомена, че през изминалите две десетилетия съм имала удоволствието нееднократно да бъда първи интерпретатор на негови творби: „Тангра-Соната“ (2021), „Пет миниатюри за пиано“ (2019), „FUGUE-INTEGRAL“ за две пиана (2004), като с последното произведение, заедно с дъщеря ми – пианистката Милена Лазарова, сме обшарили световните сцени – от Европа до Голямата концертна зала на Пекинската консерватория. Вторият концерт за пиано от големия български композитор проф. Стефан Драгостинов е истинско предизвикателство пред съвременния пианист: безспорно – много трудна клавирна творба, с многобройни виртуозни клавирни каскади и огромно физическо натоварване на изпълнителя; същевременно, мащабният четиричастен концерт е изпъстрен с изумително красиви звукови пространства, родеещи се с извечната Балканска фолклорна традиция.
Майсторско произведение, което – дълбоко убедена съм – ще влезе трайно в репетоара на съвременния клавирен изпълнител.“

 

Вторият концерт за пиано от Стефан Драгостинов отстои на 40 години от създаването на Първия клавирен концерт (Polytempi 4), за който през 1980 г. на Драгостинов е присъдена Първа награда на Международния конкурс по композиция „Карлхайнц Щокхаузен“, имал премиерно изпълнение през юни 1981 г. със Симфоничния оркестър на Миланското радио и солист Антонио Бакели. Автор на шест симфонии – сред които е и знаменитата „Симфония за мира“, създадена през далечната 1984 г. по поръчка на Rotary International, като символ на единение на народите от цял свят за мир и разбирателство, Стефан Драгостинов твори също така в областта на балетния жанр, камерната и вокалната музика. Автор е на стотици песни, написани специално за сформирания от него през 1994 г. камерен хор „Драгостин фолк национал“.
Проф. Драгостинов от 2004 г. до днес е преподавател в Нов български университет – Департамент „Музика“, където основава съвременна школа по композиция. Неговите талантливи възпитаници през годините печелят десетки международни награди на авторитетни европейски конкурси, за които в. ДУМА е информирал.
Новосъздадения Втори клавирен концерт Стефан Драгостинов посвещава на световноизвестната пианистка и педагог Милена Моллова. По този повод той споделя:
„Работих върху партитурата на творбата в близо двегодишно творческо сътрудничество с голямата българска пианистка. Благодаря й за сърцатата всеотдайност и безрезервна преданост. През годините, в дългия ни съвместен творчески път, имах щастието Милена Моллова неведнъж да бъде първи интерпретатор на мои клавирни творби. Вярвам в талантливата й звезда и от все сърце й пожелавам несекващо бъдещо творческо дълголетие!“

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *