Индия подписа споразумение за придобиването на 120 гепарда от Южна Африка

Индия е подписала споразумение с Южна Африка за придобиването на 120 гепарда, съобщава Ройтерс.

Според министерството на околната среда на африканската държава става въпрос за десетгодишно споразумение, според което Южна Африка ще предоставя по 12 гепарда годишно на Индия. Очаква се първата дузина да бъдат транспортирани в Национален парк Куно още през февруари 2023.

Това не е първата подобна сделка, която Индия сключва, след като през миналия септември 8 гепарда, внос от Намибия, бяха освободени в Куно.

Гепардът е обявен за изчезнал в Индия през 1953г. и е единственият едър хищник, чиято популация бива напълно унищожена от бракониерския лов и загуба на местообитание в азитаската държава.

„Проектът „Гепард“ има за цел да върне единствения голям бозайник, изчезнал от територията на Индия. В първата част от него 50 гепарда ще бъдат реинтродуцирани в няколко национални парка из страната през следващите няколко години“ коментира индийският министър на околната среда Бупендер Ядав.

Някога гепардите са били широко разпространени почти във всички части на Африка, Близкия Изток и Централна Индия. Днес обаче, заради бракониерски лов и загуба на местообитания, са останали само около 7000 диви гепарда, живеещи основно в Намибия, Южна Африка, Танзания, Кения и Ботсвана.

От изявленията на двете страни обаче не става ясно какво ще получи Южна Африка в замяна срещу животните.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *