Веско Стамболов записа в БНР клавирен цикъл от Марин Големинов

/КРОСС/ Българското национално радио продуцира нов запис на „Прелюд, ария и токата“ от Марин Големинов за пиано и оркестър. Изпълнението е на солиста Веско Стамболов и Симфоничния оркестър на БНР с диригент Григор Паликаров.

Веско Стамболов е сред изявените български артисти и педагози, които в последните години се реализират в чужбина – от 2012 г. той живее в Барселона, където концертира и преподава пиано и камерна музика във Висшата консерватория „Лисеу“. Възпитаник е на Средното музикално училище „Добри Христов“ в родния си град Варна и на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София.

Сред най-интересните му звукозаписни проекти са двата клавирни концерта от Йохан Себастиан Бах, записани със струнен квартет – албум, отличен от специализираното списание за клавирно изкуство „PIANONews“ като „Диск на месеца“ за май и юни 2004 г.; а също и двоен компактдиск с пиеси за две пиана от Рахманинов, записан в партньорство с Весела Маринова, диск на клавирното дуо Бругаля-Стамболов с „Пролетно тайнство“ от Стравински и „Пепеляшка“ от Прокофиев.

Веско Стамболов има специален афинитет към българската класическа музика и към по-рядко изпълняваните произведения в нея. Осъществил е първото интегрално изпълнение на последните клавирни цикли на Панчо Владигеров (от опус 64 до опус 70), има в репертоара си всички клавирни и камерни произведения на Любомир Пипков. Записва го студийно със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Станислав Ушев. Неколкократно изпълнява Клавирния концерт от Марин Големинов със Симфониета – Шумен отново с диригент Станислав Ушев, за което е удостоен с Националната награда „Акад. Марин Големинов“ за 2020 г. Записва и тази творба студийно в партньорство с Радиооркестъра под диригентството на Марк Кадин, а в продължение на тази линия е настоящият запис на Прелюд, ария и токата.

На 3 март 2021 г. в Каталуния на музикалния пазар излезе компактдиск на Веско Стамболов с творби от Ненов, Пипков, Владигеров, В. Стоянов и Големинов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *