Въглеродният диоксид – враг или приятел?

Атмосферният въздух, който дишаме, е съставен от 78% азот, 21% кислород, 0.93% аргон, едва 0.0394% въглероден диоксид и още десетина елемента, които са в незначителни количества.

Потенциалното понижаване на концентрацията с 2% от 0,0394 на въглеродният диоксид, което е цел на правителствата по света, е толкова маловажно, че според много учени няма по никакъв начин да се отрази на климата на планетата, нито на парниковия ефект.

Въглеродният диоксид е основната храна на всички видове растения. Те го усвояват  от атмосферата, задържат за своите нужди въглерода и отделят кислорода в атмосферата . Без въглероден диоксид растенията на планетата Земя ще загинат, след тях и животните. Човекът ще изчезне веднага след измирането на растенията.

Въглеродният диоксид в природата

Молекулата на въглеродния диоксид е тежка молекула с относително тегло 44,0095. За сравнение газът с най-голям обем в природата Азот има относително тегло 14,0067. Кислородът, който във въздуха е винаги свързан с два атома, има относително тегло 31,9988.

Тежката молекула на въглеродният диоксид е причина, той да е концентриран в природата на височина до около 2 000 -2100 метра. Когато погледнем нашите планини, виждаме, че дървесните видове са на височина до около 2100 м. (Витоша, Рила, Пирин и билото на Стара планина). Така е в Алпите, Андите, Кордилерите и във всички планини по света.

След дървесните видове във височина остават храстови растения, след тях тревни,  лишеи, мъхове и накрая в най-високите части са само камъни и скали. Това е така, защото въглеродният диоксид, в най-голямата си концентрация, е ниско долу до земята. Във височина той се разрежда, а над 3 000 метра въобще го няма, затова там  липсват и растения.

Климатът и вулканите

Природата съществува, развива и се променя от милиони години. Резки климатични промени е имало съвсем скоро, още в зората на нашата цивилизация. Само преди 7-8 хиляди години Сахара е била савана с гъсти треви и буйни реки. Фосили от риби и крокодили се намират из цялата пустиня. До преди 600-700 години Гренландия е била зелена и там викингите са  развивали животновъдство. Мамути са обитавали Сибир до  около 10 000 година преди новата ера. В Антарктида някога е имало дървета. Примерите са много.

Миналите климатични промени са доказани абсолютно достоверно от изследванията на арктическият лед взет от дълбоки слоеве. Той запазва и съхранява историята на всички катаклизми и вулканични изригвания от милиони години насам. Благодарение на събраните данни е доказано, че изригването на само един вулкан с мощността на Пинатубо или Кракатау внася в атмосферата повече въглероден диоксид отколкото е произвело цялото човечество от  началото на индустриалната епоха преди 200 години до сега.

Събраните фосили от растения и животни говорят за резки, но и за плавни климатични промени. Десетки пъти са се сменяли периоди на затопляне и охлаждане на планетата.

Тези факти оборват притесненията на алармисти и политици, че въглеродният диоксид е главният  виновник за парниковият ефект и затоплянето на Земята.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *