Голяма промяна по летищата. Падат ограничения

Голяма промяна настъпва по летищата в Испания. От 2024 г. ограниченията за течности ще бъдат премахнати на някои испански терминали, съобщи управителят на летището AENA, цитиран от Euronews Travel. Пътниците ще могат да оставят електроника в багажа си, след като бъде инсталирана нова 3D рентгенова технология, предаде infostock.bg.

За първи път от повече от десетилетие хората вече няма да бъдат оставени да се ровят в багажа си при проверка на сигурността, докато премахват предмети от чантите си или трябва да преливат тоалетни принадлежности в бутилки от 100 мл. Новите правила ще означават също, че можете да носите предмети като бутилки вино или зехтин в ръчния си багаж.

Първите две летища в Испания, където ще отпаднат правилата за течностите и електрониката, са Мадрид Барахас и Барселона Ел Прат. От края на 2024 г. има планове за премахване на ограниченията на летище Палма де Майорка.

След това новите 3D рентгенови скенери ще бъдат инсталирани в Малага Коста дел Сол през 2025 г. след това в Гран Канария, Тенерифе Сур, Фуертевентура, Сезар Манрике Лансароте, Аликанте-Елче Мигел Ернандес, Ибиса, Билбао, Менорка и Валенсия от 2026 г.

От 2006 г. е забранено внасянето на течности в ръчния багаж след неуспешен терористичен заговор при полети от Лондон. Терористите са направили импровизирани взривни устройства, скрити в бутилки от безалкохолни напитки.

Лимитът от 100 мл вече обхваща течности и повечето видове пасти, гелове и емулсии.

Електрониката може също да блокира други предмети или да прикрие експлозиви или оръжия.

Но новите 3D скенери и усъвършенстваната рентгенова технология ще могат да видят какво има в чантата ви по-подробно. Те могат също така да идентифицират експлозиви, без да се налага да изваждате течности или електроника от чантата си.

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *