Грета Тунберг излезе на протест срещу ветрогенератори в Норвегия

На 27 февруари Грета Тунберг, заедно с дузина други екоактивисти, блокираха входа на енергийното министерство в Осло в знак на протест. 

Причина за недоволството на Тунберг са 151 вятърни турбини, които са построени в земите на коренното население Саами.

„Не може климатичните цели да се постигат на гърба на правата на коренното население, това е абсолютно неприемливо“ отсече пред Ройтерс Грета.

През 2021г. Върховният съд в Норвегия реши, че ветрогенераторите, които захранват над 100 000 норвежки домакинства, нарушават правата на Саамите според няколко международни конвенции.

Съдът обаче не се произнесе дали те, спомагателната инфраструктура и стотиците километри пътища, трябва да бъдат премахнати.

Заедно с Тунберг в Осло протестираха и представители на Саами, които са известни като гледачи на северни елени, според които звукът от турбините плаши животните им и нарушава столетни традиции на коренното население, и искат да бъдат премахнати.

На друго мнение обаче са норвежките власти, които се надяват да се достигне до компромис, при който няма да се налага да премахват турбините, тъй като не е ясно

„Разбираме, че те са проблем за гледачите на елени и министерството ще направи всичко възможно да постигне до някакво решение на проблема“ коментира министърът на енергията и Терже Асланд.

Този казус обаче, вероятно първи от много подобни, повдига много важна тема – възобновяемите източници на енергия, соларни паркове и ветрогенератори, заемат големи площи земя. За да могат да заменят конвенционалните енергоизточници, те неминуемо ще започнат да навлизат в защитени зони и територии със специални режими.

Готови ли са еколозите като Тунберг да направят компромис, за да бъдат постигнати целите, за които се борят от години, или за пореден път ще покажат, че при радикалната зелена идеология компромисът не присъства.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *