Данъчните съобщения за София вече се печатат

Започна печатането на данъчните съобщения, които в следващите дни ще бъдат разпратени до собствениците на недвижими имоти в София.
В съобщенията е изчислен размерът на данък сгради и такса смет, които собственикът дължи за имотите си на територията на Столична община.

На отделен ред е информацията за наличие на стари задължения, ако има такива. По закон, при плащане на местни данъци и такси, постъпилите средства покриват задълженията по реда на тяхното възникване. Така че, ако имате забравен данък за минали години, при плащане сега ще се погасят първо старите дългове, а не този за 2023 г.

Писмата съдържат и QR – код, чрез който с мобилен телефон може да се направи връзка с е-страницата на общината и онлайн да се платят местните данъци. Освен с ПИН-код, издаден от общината, или ПИК, издаден от НАП, физическите лица могат да влизат в системата и с електронен подпис.

Данъчната кампания в София започна официално на 21 януари 2023 г., но данък МПС може да се плаща още от 8 януари.

Общо 1 156 047 са данъчно задължените лица, които трябва да внесат местни данъци и такси за недвижими имоти или МПС. До момента това са направили 147 982 души. От тях над 108 хил. столичани са платили  целите си данъци за 2023 г., за което са получили 5% отстъпка. Постъпилите в хазната на София средства от началото на т.г. са над 35, 8 млн. лв.

За данък сгради и данък МПС софиянци ползват 5% отстъпка, ако платят цялата дължима сума наведнъж до 30 април.  За такса смет отстъпка няма.

Ако се плаща на части, сроковете за данък сгради и МПС са:  30 юни – за първа вноска и 31 октомври – втора вноска.

Такса смет може да се плати на 4 вноски и сроковете са:  30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Освен по електронен път или чрез финансови институции, плащането може да става във всеки от районните данъчни отдели на Столична община, независимо от адреса на имота или на задълженото лице. Касите разполагат и с ПОС устройства.

Ставките за местните данъци и такси не са променени и са същите като през миналата година.

Най-удобният начин за внасяне на местните данъци и такси е през портала на Столична община: https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf .
Там всеки собственик на имот или автомобил в София може да направи и справка какви задължения има към общинския бюджет.

Хиляди столичани вече са се отказали от хартиени съобщения. Те ще получат информацията за дължимите от тях данъци и такси на електронната поща, която са посочили. Декларация за отказ може да се подаде не само в районните данъчни отдели, а и по електронен път. За целта трябва да се влезе в раздел „Справка за задълженията и плащанията“ на официалната е-страница на София. https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *