„На Западния фронт нищо ново“ триумфира на наградите БАФТА

Антивоенната германска драма „На Западния фронт нищо ново“ на Netflix спечели седем приза на церемонията по връчването на наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия, смятана за индикатор за Оскарите следващия месец.
Базиран на романа от 1928 г. на Ерих Мария Ремарк за ужасите на Първата световна война от гледна точка на млад германски войник, филмът на режисьора Едвард Бергер спечели наградите за „Най-добър филм”, „Най-добър режисьор”, „Кинематография”, „Най-добър адаптиран сценарий”, „Най-добър звук”, „Най-добър неанглоезичен филм” и за „Най-добра филмова музика”.

Филмът имаше общо 14 номинации, с което се изравни с „Тигър и дракон“ като най-номиниран чуждоезичен филм в историята на наградите, отбелязва BBC.

В четири категории спечелиха ирландската трагикомедия „Баншите от Инишерин“ и рок биографията „Елвис“.
Остин Бътлър взе приза за най-добър актьор за „Елвис“, а наградата за най-добра актриса отиде при Кейт Бланшет за драмата „Тар“.
„Навални“, посветен на хвърления в затвора руски опозиционер Алексей Навални, спечели в категорията за документален филм. Създателите на филма посветиха наградата на семейството на Навални и на българския разследващ журналист Христо Грозев.
Журналистът, когото Русия обяви за издирване през декември, заяви в петък, че британската полиция му е „забранила да присъства“ на наградите БАФТА от съображения за сигурност, отбелязва Reuters. В отговор лондонската полиция заяви, че не е забранявала и не би могла да забрани на когото и да било да присъства на частно събитие. Решенията за присъствие са от компетенцията на организаторите на събитието, заяви

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *