Путин: Москва направи всичко възможно да реши проблема по мирен път

Отправям днешното послание във време на необратими промени в целия свят, най-важните исторически събития, които определят бъдещето на хората. Така президентът на Руската Федерация Владимир Путин започна годишната си реч пред Федералното събрание и се очаква основната тема да бъде войната в Украйна, която на 24 февруари ще навлезе в първата година от мащабната руска военна интервенция, информира ТАСС.

„Стъпка по стъпка внимателно и последователно ще решаваме задачите, които стоят пред нас“, подчерта той.

„Москва направи всичко възможно да реши проблема по мирен път и прояви търпение.Но зад гърба ни се подготвя друг сценарий“, каза Путин.

„Западът се занимаваше с коварство, затваряше очи за политическите убийства и репресиите от страна на Киев и насърчаваше нацистите да извършват терористични актове“, заяви още Владимир Путин.

Преговорите за доставка на оръжие и противовъздушна отбрана, както отбеляза държавният глава, са били водени още преди началото на ПНР. Театърът на военните действия беше овладян много преди първата стъпка на Москва.

„Сякаш се гордеят и се наслаждават на предателството си, наричайки нормандския формат представление“, каза Путин.

„Понятията чест, доверие, благоприличие не са за тях. Те са свикнали да плюят по целия свят. Оказа се, че по същия начин се отнасят към народите на своите страни“, отбеляза президентът.

Позицията на Русия е, че не може да има разделение на „цивилизовани страни“ и всички останали. Ние отричаме всякаква изключителност.

Конкретни действия на Запада – „те решиха да се скрият зад чадър„, каза президентът, като припомни разполагането на система за противовъздушна отбрана.

Никой няма толкова бази, колкото Америка – цялата планета е осеяна с боклуци, добави той.

„През декември 2021 г. официално изпратихме на НАТО проекти на споразумение за гарантиране на сигурността, но получихме директен отказ по всички позиции. Тогава най-накрая стана ясно, че зелена светлина за агресия е дадена. Заплахата растеше всеки ден“, припомни държавният глава.

През 2014-2015 г. имаше много опити за атака на Донбас, но „всички се правеха, че нищо не се случва“.

„Те отприщиха войната. И ние използваме сила, за да я спрем„, каза Путин.

В резултат на американските военни кампании загинаха около един милион души и повече от 30 милиона станаха бежанци.

„Никой в ​​света няма да забрави това“, добави Путин.

Насаждането на неолиберални, по същество тоталитарни ценности, според него е целта на западната политика.

„Невъзможно е да победят Русия на бойното поле, затова се извършват все по-агресивни информационни атаки. Постоянно лъжат, не спират атаките срещу нашата култура, срещу Руската православна църква“, отбеляза Путин.

Западът разчита на национални предатели, които винаги имат една и съща отрова на презрение към отечеството си.

Президентът благодари на целия руски народ за неговата смелост и решителност, отбеляза силите за сигурност, доброволците, бойците на ДНР и ЛНР и също се извини, че не може да назове всички.

„Когато се подготвях, написах дълъг списък с всички героични части. След това го извадих – страхувах се да обидя всички, които няма да назова“, каза той.

„На всеки ветеран, на всяко семейство трябваше да бъде назначен свой личен социален работник, координатор, който лично да решава проблемите. Още през тази година структурите на фонда трябва да бъдат разгърнати във всички региони“, формулира целта държавният глава.

„Офицери и сержанти, които са се показали като съвременни и решителни командири, приоритетно ще бъдат повишени на нови длъжности и ще бъдат търсени в цивилния живот. Родината цени техния принос в защитата на отечеството“, отбеляза Путин.

Санкциите са само средство, а целта е „да пострадат нашите граждани“, припомни държавният глава. Но изчислението не се оправда, отбеляза Путин.

В рамките на 10 години държавата планира да инвестира повече от четири трилиона рубли в жилищно-комуналните услуги.

Всички помнят как Русия първа подкрепи Италия по време на пандемията — това е пример за характера на руския народ, каза Путин в своята реч.

Церемонията се провежда в Гостиния двор на столицата и започна по обяд московско време (11 часа българско), предава ТАСС, като се позовава на говорителя на държавния глава Дмитрий Песков.

След изненадващото си посещение в Киев в понеделник, Байдън отлетя за Полша и по-късно във вторник ще изнесе реч за това как Съединените щати са помогнали за обединяването на света в подкрепа на Украйна и подчертаването на американската подкрепа за източния фланг на НАТО.

Обръщението на президента на Русия към Федералното събрание за ситуацията в страната, за основните насоки на вътрешната и външната политика на държавата е основата за определяне на стратегическите цели, приоритетите за социално-икономическо развитие и осигуряване на националната сигурност на Русия. Форматът на събитието е традиционен, фиксиран е конституционно, отбелязва агенцията.
За последен път руският лидер отправи послание към парламента през април 2021 г. Както отбеляза първият заместник-началник на администрацията Сергей Кириенко, това е право на президента, което той може да го упражни, „когато намери за добре“. Самият Путин обясни продължителната пауза между събитията с факта, че през 2022 г. ситуацията се развиваше много динамично и беше трудно „да се фиксират резултатите и конкретните планове за близкото бъдеще в определен момент“. Вместо това той многократно назовава най-важните тези във видеопослания към нацията и други речи, припомня ТАСС.

Путин ще обяви следващото послание малко преди годишнината от началото на войната в Украйна. Именно решението за започването й стана катализатор за огромни промени в отношенията на Русия със страните от Запада към деградация. На 24 февруари Европейският съюз се готви да публикува десетия пакет от санкции срещу Москва. САЩ също така планират да обявят още един набор от ограничения срещу Русия тази седмица.
В същото време западните съюзници все по-активно изпращат оръжие Украйна. Нещо повече, президентът на САЩ Джо Байдън счете за необходимо в навечерието на съобщението на Путин за послание до Федералното събрание лично да лети до Киев и след преговори с украинския лидер Володимир Зеленски да обяви отпускането на нов пакет военна помощ на стойност 500 милиона долара за страната .

На този фон Путин се е подготвил много внимателно за предстоящото послание, отбелязва ТАСС. Според Песков процесът е протекъл предимно при закрити врата. Говорителят на Кремъл уточни, че са „замесени много подразделения както на президентската, така и на правителствената администрация“. В хода на подготовката Путин многократно се е свързвал с вицепремиери, министри и ръководители на съответните ведомства за уточняване на някои моменти.

Седмица преди обявяването на посланието се проведе традиционната поредица от срещи между президента и лидерите на парламентарните фракции.
Ключовите моменти от предстоящата реч на Путин не са оповестени публично. Въпреки това, както заяви Песков, президентът ще направи един от основните акценти „върху текущата ситуация“ – върху въпросите, свързани с войната, икономиката и социалните проблеми. „Целият ни живот сега се върти около темата за „СВО“. И една специална военна операция по един или друг начин засяга целия ни живот, засяга живота на континента. Затова, разбира се, трябва да очакваме президентът да отдели много внимание именно на това“, отбеляза говорителят на Кремъл, отговаряйки на въпроси на журналиста Павел Зарубин. Той добави, че „всички чакат съобщението с надеждата да чуят оценка на случващото се, оценка на специалната военна операция, оценка на международната обстановка и визията на президента как се справяме с това и как ще се върви напред.“

Както отбеляза Песков, президентското обръщение е едно от най-важните събития, провеждани от държавния глава през цялата година. Медиите очакват речта да продължи един час, но „това е формалност“ и Путин може да говори по-дълго.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *