Внимавайте за тези измами в ваучерите за храна

В практиката има случаи, при които работодателите от самото начало на раздаването на ваучери за храна, предварително са поставили печат на съответен търговски обект. Разбира се, целта на подобно действие е да бъдат задължени работниците и служителите да използват съответните ваучери в точно определени търговски обекти, което блокира възможността за ползването им на друго място.

Гражданите в масовия случай не знаят, че не могат да ползват ваучерите на други места, докато лично не се опитат да закупят стока от на каса на различен обект, където с изненада разбират, че касиерката отказва да приеме съответния ваучер.

Дали ваучерите с поставен вече печат, които се приемат само и единствено в определени обекти е ограничаване на правото на ползване и считат ли се тези практики за позволени от закона, или се извършват в нарушение на нормативните разпоредби, отговаря д-р Тодор Капитанов, експерт по трудово право.

„Ваучери за храна“ са вид книжа за замяна, предоставени чрез работодателя на ползватели, които се използват като разплащателно средство в ресторанти, заведения за бързо обслужване и обекти за търговия с храни съгласно сключен договор за обслужване с оператор.

istock
istock

Съгласно закона, доставчиците, които са сключили договор за обслужване на ползватели с оператор, са длъжни да прилагат изискванията и ограниченията по специализирана наредба и договора с оператора, при приемане на отпечатаните от оператора ваучери за храна, включително да не връщат остатък до номиналната стойност на предоставения ваучер, да не продават вино, спиртни напитки, пиво или тютюневи изделия срещу ваучери за храна, да попълват на гърба на всеки използван от ползвател ваучер за храна датата, на която е ползван, и да поставят печата на съответния доставчик, да продават храни и хранителни стоки по цени, обявени в съответния търговски обект, без да включват надценка или да коригират цените с размера на възнаграждението, дължимо на оператора, да изпълняват всички други свои задължения, произтичащи от закона, наредба или договора за обслужване, сключен с оператор.

Както е видно от изискванията, печат се поставя след приемането на ваучера от доставчика. Това означава, че ако има вече печат, то ваучерът вече е използван и доставчикът няма право да приема плащане с подпечатан вече ваучер.

От всичко описано до тук, можем да заключим, че подобни практики са в нарушение на закона по две направления.

Първото, че се раздават предварително подпечатани (т.е. използвани по смисъла на закона) ваучери за храна, а второто – тези ваучери (вече използвани) се приемат от търговски обект, а тези обекти нямат право да приемат използвани вече ваучери (т.е. вече с печат върху тях).

В случай, че гражданите се сблъскат в подобни практики, то следва да сезират контролните органи в България, които по административен ред следва да извършат проверка на място. Ако пък открият съответно нарушение, следва да издадат акт за установяването му, а нарушителят да понесе последиците, каквито са определени в закона.

Справка:

чл. 16 от Наредба № 7 от 9 юли 2003 г. за условията и реда за издаване и отнемане на разрешение за извършване на дейност като оператор на ваучери за храна и осъществяване дейност като оператор

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *