В Кресна: 30 души с лодки викаха срещу АМ Струма

Около 30 души – еколози и рафтъри, протестираха срещу довършването на АМ Струма в Кресна. Нито една от хилядите преминаваща кола не ги подкрепи.

 

Няколко видни зелени активисти, и представители на федерацията по рафтинг, се опитаха да направят масово събиране и митинг в Кресна срещу довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле.

Зелените направиха опит да използват откриването на сезона по рафтинг, което се състоя тази сутрин, за да привлекат повече хора на протеста си.

Още вчера те подготвиха почвата със събитие, наречено „Среща с обществеността на Кресна“. На него имаше общо 10 еколога, начело с главния съветник на Борислав Сандов, Андрей Ковачев и трима човека от федерацията по рафтинг.

Там бе и Димитър Василев – Велин – най-големият жалбоподател срещу АМ Струма, който на няколко пъти бе изпращан в Европейския парламент, на разноски на зелените, по покана на Радан Кънев, да се жалва срещу АМ Струма.

Днес, използвайки състезанието на рафтърите, зелените правят опит да организират голям протест и обществено недоволство срещу АМ Струма.

Репортерът на Еко Новини обаче видя, че лодките и полицаите са повече от участниците.

Присъстващите направиха перформънс, поставяйки гумените жълти лодки, с които се спускат по реката, до трасето на път Е-79. Така искат да привлекат вниманието на местните хора и пътуващите. През цялото време нито една от хилядите преминаващи коли не показа, че подкрепя протестиращите – спирайки, светкайки или с клаксон.

Общо участниците – зелени и рафтъри, са не повече от 30 човека.

Това е поредният опит на зелените да блокират довършването на АМ Струма през Кресненското дефиле и да запазят лобистките си интереси за 15-километров тунел. Този път използват спортно състезание. Точно преди изборите събитието има и политически оттенък, тъй като Андрей Ковачев е отявлен активист и бивш съпредседател на Зелено движение.

Еколозите въобще не ги интересува, че ако до 2027г. АМ Струма не се построи, България ще върне повече от 1 милиард евро на Брюксел. Не са загрижени и за десетките загинали и стотиците пострадали по този най-опасен път в цяла Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *