Стадо овце ще поддържа растителността в античния град Помпей

Стадо овце ще поддържа растителността в античния град Помпей в Италия, съобщава Ройтерс.

Според управата на археологичния комплекс животните са един устойчив и щадящ начин за справяне с тревите, бурените и саморасляците, които непрестанно се появяват из границите на античния град. Освен това те очакват 150-те овце да привличат и допълнително туристи.

„Растенията, които виреят по древните стени, в къщите и по улиците, създават големи проблеми и ускоряват ерозията. Затова решихме да опитаме този устойчив и природосъобразен подход, вместо да използваме различни субстанции“ коментира Габриел Зуктригел, директор на археологичния парк Помпей.

Овцете вече са пуснати пробно в т.н. „Регион 5“ на комплекса, в който все още се провеждат разкопки и не е достъпен за посетители. Ако начинанието е успешно и овцете не причиняват вреди на сградите, тяхната работа ще се увеличи в бъдеще.

Всъщност идеята не е нова.

Още през 2009г. Гугъл изненада обществеността, когато обяви, че наема стадо кози, които да косят тревата в базата на компанията в Калифорния. Интернет гигантът продължава да използва услугите компанията „Living Systems Land Management“, която вече разполага с 3500 косачи. Само в САЩ има регистрирани няколкостотин компании, които предлагат услугата.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *