За колко време изкарваме 1 милион евро в България

Българите трябва да работят 114 години, за да спечелят едни милион евро, ако получават средната заплата за страната.

Хората, които са били професионално активни в продължение на много години, рядко се замислят колко пари са спечелили през тези години. Ето защо в това проучване анализаторите на Picodi.com изчисляват колко години работа са необходими, за да спечелите 1 милион евро в различни страни, докато получавате средна заплата.

Добрата новина е, че румънците трябва да работят повече от нас, за да станат милионери – 117 години и 3 месеца. Повече от нас трябва да работят и в Сърбия, Русия, Турция и Северна Македония.

Колко време ни трябва, за да станем милионер

102 държави бяха включени в класацията. Ако сумираме всички пари, които средностатистическият служител носи вкъщи, гражданите на Швейцария ще спечелят първия си милион най-бързо – 15 години и 3 месеца. Второто място е за Сингапур с 18 години и 2 месеца. Гражданите на Люксембург трябва да работят с 4 месеца повече – 18 години и 6 месеца. САЩ и Исландия затварят топ 5 съответно с 21 години и 3 месеца и 22 години и 5 месеца.

В тази класация Ирландия е на 15-то място – служител със средна заплата ще има нужда от 31 години и 3 месеца, за да направи милион евро. С този резултат Ирландия изпревари страни като Великобритания (с 8 месеца), Франция (с 5 години) и Италия (с 22 години). От друга страна, норвежките работници ще спечелят първия си милион 4 години по-бързо (11-та – 27 години), а между Ирландия и Швейцария има 16-годишна разлика (1-ва – 15 години и 3 месеца).

Един милион евро струва повече от 500 години работа в Нигерия (554 години), Уганда (559 години и 8 месеца), Египет (646 години и 8 месеца) и Пакистан (664 години и 6 месеца).

Методология и източници

Данните за средната месечна нетна заплата идват от Numbeo, където хиляди потребители по целия свят следят заплатите чрез месечни въпросници. За конвертиране на валута използвахме данните за средния обменен курс от Google Finance за март 2023 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *