Историята на поселенията в Софийското поле показва Музеят на София

Регионалният исторически музей на София отвори за посещения обновената си зала „Наследството на древността“. Тя е част от постоянната експозиция в сградата на пл. „Бански“ 1. Разказва историята на поселенията в Софийското поле от Праисторията до османския период, научи ДУМА от Ерина Кръстева, експерт връзки с обществеността.

„Наследството на древността“ хронологично е първата от поредица от осем зали в постоянната експозиция на Регионалния исторически музей на София. Напълно променена, тя отваря врати за посещения след период на няколкомесечно обновление.

Проследено е развитието на поселенията на територията на Софийското поле през епохите на Праисторията, Античността и Средновековието. Добавен е и османският период, за който новите проучвания предоставят все повече данни. Обновеното пространствено оформление акцентира на всеки от периодите. Съдържателният и времеви обхват на залата е разширен. Показани са нови експонати, включително и такива от най-скорошните проучвания. Данните за живота в Софийското поле са допълнени според последните открития и анализи. Представени са текстово и мултимедийно.

За предаване на текстовата информация в залата е използван шрифт, улесняващ четенето при хора с дислексия. Използвани са дигитални фоторамки за мултимедийно показване на експонати в контекста на тяхното намиране и исторически възстановки.

Залата „Наследството на древността“ вече разполага с експонати за тактилно опознаване и надписи на брайлова азбука към тях. Проектът е реализиран с подкрепата на Министерството на културата.

Останалите седем зали от постоянната експозиция на Регионалния исторически музей на София са „Силата на духа“, „Династична връзка на българската монархия със Западна Европа“, „Дворцов кабинет“, „Софийската улица“, „Държавни и общински институции“, „Домът и облеклото на софиянци“, „Културен живот и развлечения“.

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *