Къдроглави пеликанчета се излюпиха в най-стария зоопарк в света

В най-стария в света зоопарк – този във виенския замък „Шьонбрун“, създаден преди близо 200 години, са се излюпили къдроглави пеликанчета, пише dariknews.bg.

Размахът на крилата на възрастните птици от този вид достига близо три метра. Къдроглавите пеликани се отглеждат рядко в зоопаркове. По Европейската програма за запазване на видовете през 2018 година във Виенския зоопарк е била заселена нова група от този вид, която вече наброява десет птици.

Къдроглавият пеликан населява Югоизточна Европа и Азия. До 2017 година този вид е бил записан в червената листа на Световната организация за защита на природата като застрашен от изчезване. Междувременно усилията на защитниците на природата отбелязват успехи, но в някои райони на света популацията продължава да намалява. Основните причини за това са прогонването им от тяхното жизнено пространство и смущенията, на които са подложени от рибари и туристи.

В зоопарка в „Шьонбрун“ в края на март са се излюпили три пиленца. Двамата родители се редуват да топлят малките. Пеликанчетата могат да се видят най-добре при смяната на родителите или по време на хранене с предварително смляна в стомасите на родителите риба. Своето име пеликаните носят поради къдравите пера по главите си. Въпреки наименованието си, пеликанчетата се излюпват гологлави.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *