Нов сателит на НАСА следи замърсяването до ниво жилищен квартал

НАСА изстреля в орбита иновативен инструмент за мониторинг на качеството на въздуха с фиксирано въртене около Земята.
Той се нарича TEMPO – съкращение от Tropospheric Emissions Monitoring of Pollution instrument (инструмент за мониторинг на замърсяването в тропосферата), и следи за няколко вида замърсители в атмосферата като азотен диоксид, формалдехид и приземен озон. Тези химикали са основни съставни части на смога.
TEMPO, обяснява Engadget, е изпратен в Космоса чрез ракета SpaceX Falcon 9, изстреляна от космическата станция Кейп Канаверал. Според НАСА изстрелването е завършило успешно, като атмосферният спътник се е отделил от ракетата без никакви инциденти. НАСА е получила съответния сигнал и според агенцията инструментът ще започне практическата си дейност в края на май или началото на юни.

TEMPO се намира на фиксирана геостационарна орбита точно над екватора и измерва качеството на въздуха над Северна Америка на всеки час, като прецизността му е до няколко километра. Това е значително подобрение в сравнение със съществуващите технологии, тъй като сегашните измервания се извършват в области от 160 квадратни километра.

Новите възможности фактически би трябвало да позволяват измерване в рамките на конкретен жилищен квартал, което ще даде по-точна представа за замърсяването както на макро, така и на микроравнище.
Това ще даде на учените уникални възможности за събиране на нови видове данни като, например променящите се нива на замърсяване в час пик в определен район, въздействието на мълниите върху озоновия слой, движението на замърсяването, свързано с горските пожари, и дългосрочните ефекти на торовете върху атмосферата, наред с други, посочва още Engadget.
TEMPO е вторият от група мощни инструменти за проследяване на замърсяването. Геостационарният спектрометър за мониторинг на околната среда на Южна Корея се издига през 2020 г., измервайки замърсяването над Азия, а сателитът Sentinel-4 на ESA (Европейската космическа агенция) ще бъде изстрелян през 2024 г., за да следи Европа и Северна Африка.
Тук обаче има още един важен аспект, посочват от технологичния сайт. TEMPO достига до местоназначението си с ракета на SpaceX, а не на НАСА, тъй като агенцията тества нов бизнес модел за изпращане на важни инструменти в орбита. Явно, смятат анализатори, услугите на частната компания излизат по-евтино, отколкото използването на собствените ѝ разработки.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *