Американски професор: Украйна да не се подлъгва по манията на САЩ за „мръсни“ горива

Заплаха е надвиснала над украинците и тя не е руска. В момента американски енергийни компании, които използват конфликта в Украйна за свои цели, преживяват „петролна и газова треска“. Под претекст за „освобождаване“ на Украйна от зависимостта от руския внос на „мръсни“ енергоносители се наблюдава скок на инвестициите в нефтената и газовата инфраструктура, която, след като бъде създадена, ще съществува още дълго време. Това пише в свой коментар д-р Майкъл Шанк, който се занимава с конфликтите, предизвикани от промяната на климата. Анализът е публикуван в Newsweek. Ето какво още пише Шанк: Тази мания по петрола и газа води към продължаващо пристрастяване към „мръсната“ енергия. Но дори и произведена за благородна кауза, тази енергия все още остава „мръсна“ и все още причинява затопляне на планетата и този факт се повтаря, докато украинците разбираемо се стремят да се отърват от всичко руско.

Но когато Украйна започва да се възстановява от последиците от конфликта, ще се появи още по-голяма заплаха: бъдещата форма на инфраструктурата на Украйна – нейните енергийни системи и застроена територия – заплашва страната с повече войни, повече несигурност и по-големи прекъсвания на доставките. Това е така, защото американските компании всъщност провокират нова война, като се стремят да изградят големи централизирани системи, както направиха те в други военни зони. Но това няма да направи Украйна по-безопасна, както не направи Ирак или Афганистан такива. Всъщност това прави страната повече, а не по-малко уязвима. Вземете например ядрената енергия. Американската Westinghouse Electric Company наскоро подписа меморандум с украинската държавна ядрена компания „Енергоатом“ за изграждането на 9 нови атомни енергоблока (бел. ред. – става обаче въпрос за малки модулни реактори, които са съвсем различни от обичайните в момента реактори: основната им идея е да се захранват по-малки единици /квартали или единични големи консуматори на ток например – да речем и там, където трудно се изгражда ел. мрежа /, но да бъдат допълнение в основната енергийна система). Но това едва ли е героичният отговор на Westinghouse на продължаващия конфликт. Според една от най-големите екологични организации в Украйна „Екодействие“ новите атомни енергоблокове застрашават сигурността на украинците, тяхната икономика и околната среда.

Съществуват сериозни опасения, че новите атомни електроцентрали могат да се превърнат в мишена за ядрен тероризъм, в допълнение към опита на Украйна с лошо и прекалено продължително изграждане на атомни електроцентрали, защото Украйна се нуждае от много по-бързо цялостно възстановяване. Всичко това трябва да е достатъчно добра причина Киев да се откаже от „мръсното“ гориво. Проблемът със сигурността, който тази американска „мръсна енергийна треска“ повдига в Украйна, е много голям. Украйна има нужда от децентрализирана система – колкото по-малко големи енергийни предприятия, толкова по-добре.

Др Шанк обаче признава, че това се случва в Украйна и дава пример с клиника в Киев, която разчита на ток от гореща вода и слънчеви панели. Зелена реконструкция – за това призовава той. Интересното е, че точно това е подходът, който украинското енергийно министерство възприема в своята стратегия за развитие до 2050 година – децентрализация. Накратко – повече ВЕИ, повече зелена енергия. Украинският президент Володимир Зеленски също окуражава усилията да са насочени към децентрализация на енергийната система на страната.

Превод: Ганчо Каменарски

Actualno.com

 

Източник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *