Христо Панчугов: За да има работещ парламент, трябва да има дневен ред

Доскоро бях 100% убеден, че ГЕРБ не биха платили щетата да направят едновременно кабинет с ДПС, и с БСП. Българската политика обаче е ситуационна и от тази гледна точка е очевидно, че все пак ще бъде платена имиджовата щета на това да се направи каквото и да е управление. Това каза политологът Христо Панчугов в предаването „Говори сега“ по БНТ.

По думите му единствената конкретика, която ГЕРБ предлага в 10-те представени от Мария Габриел приоритети, е искането за оставка на главния прокурор. „Всичко друго е празно. Кутийките с министрите са празни, общият разговор за политиките е празен, несъстоял се, въпреки вече три седмици уж водене на преговори и разговори по тази тема. Срочността на това управление също е празна“, заяви Панчугов.

За да има работещ парламент, трябва да има дневен ред и той трябва да бъде построен още преди да започне разговорът за управлението, смята той. „Без този разговор да се случи публично, без да има обосновка за един такъв кабинет, единственият въпрос, който ще продължи да стои, ще бъде какъв е шантажът, който стои в основата. При всяка следваща криза ще има подозрение в българското общество, че следващият кабинет ще падне жертва на политически шантаж, на квоти“, коментира политологът.

Политологът Кристиян Шкварек заяви, че в политиката хаосът е много повече константа, отколкото конспирацията. „Много рядко има план и много често се играе на момента. Аз имам големи съмнения, че в момента дори в централите на първите политически формации има каквато и да е идея и план как точно ще се състави това правителство“, заяви той.

Искането за оставката на Иван Гешев е плод на позиционни, бързи тактически ходове от всички страни, смята политологът. „Най-вероятно това се е родило, след като се е стигнало до решението Мария Габриел да бъде тази, която ще бъде избрана за кандидат за министър-председател. Според мен т.нар. партии на статуквото се опитват да изземат дневния ред на ПП-ДБ. Те са видели, че единственият начин да съставят стабилно правителство помежду си е, ако тотално изземат дневния ред на основната си опозиция – ПП-ДБ: да махнат Гешев, да ни вкарат в еврозоната и „Шенген“, Истанбулската конвенция. Всичко, което искат ПП-ДБ, ще го вземат, ще го направят и с това ще си откупят мястото във властта. Иначе тази коалиция ще бъде доста непопулярна“, обясни Кристиян Шкварек.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *