Георги Господинов е лауреат на Голямата награда „Христо Г. Данов“

На официална церемония в къщата музей „Христо Г. Данов“ в Стария град на Пловдив бяха връчени Националните награди за принос в българската книжовна култура „Христо Г. Данов“. Министърът на културата Кръстю Кръстев обяви лауреата на Голямата награда за цялостен принос в националната книжовна култура – Георги Господинов, научи ДУМА от пресцентъра на Министерството на културата.

В категория „Българско издателство“ журито отличи изд. „Фама“. Наградата за „Автор на българска художествена литература“ бе присъдена на Николай Терзийски за книгата „Звезди под клепачите“ на изд. „Жанет 45“. Отличието за „Преводач на художествена литература“ спечели Кирил Кадийски за превод на „Ад“ от Данте Алигиери, изд. „Колибри“. В категория „Автор в областта на хуманитаристиката“ бе отличена проф. Боянка Арнаудова за книгата „Златният век на българската опера“ на изд. „Лист“.

Наградата за „Автор на издание за деца“ е за Юлия Спиридонова за „Сянката на Щуреца“ на ИК „Кръгозор“, а в категория „Художник или дизайн и оформление на книга“ статуетката отиде при Тоня Горанова за нейната книга „Роди се Младенец“, изд. „Колибри“. „Христо Г. Данов“ за „Библиотечно дело“ получи РБ „Сава Доброплодни“ в Сливен.

На носителите на наградата бяха връчени диплом, малка пластика и парична награда, а на номинираните – диплом. Авторка на малката пластика – „Бухал“, е Диана-Мария Райнова.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *