В световния ден на сърцето безплатни кардиологични прегледи.

Безплатни кардиологични прегледи по повод Световния ден на сърцето организират от Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, съобщиха от болницата. Прегледите ще се провеждат на 29 септември от 13:30 до 18:30 часа в кабинет 206 (ет. 1, над Спешно отделение). Задължително е предварително записване на тел. 94 32 332, напомнят от лечебното заведение.

В прегледите ще се включат трима специализиращи лекари от Клиниката по кардиология – д-р Гергана Войнова, д-р Мария Константинова и д-р Цветан Коцев, под ръководството на опитния кардиолог д-р Кирил Джоманов.

Клиниката по кардиология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е създадена през 1986 г. и е насочена основно към лечение на критични нарушения в жизненоважните функции на пациента. Под ръководството на проф. д-р Асен Гудев, който е член кор. на БАН и бивш председател на Българското кардиологично дружество, тя се превърна в една от водещите кардиологични клиники в страната, пише в съобщението на лечебното заведение.

Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) са убиец номер едно в света, причинявайки над 20,5 милиона смъртни случая годишно, се казва още в съобщението. Тези заболявания са водеща причина за фатален изход в България като причиняват смъртта на 71 % от жените и на 62 % от мъжете. Около 80 % от случаите смъртта, причинена от ССЗ, е предотвратима. България е на трето място в Европа по брой смъртни случаи, които са могли да бъдат предотвратени. Над половината ССЗ протичат подмолно и болните дори не подозират, че са засегнати от заболяване на сърцето. Ето защо редовната профилактика е не само необходима, но и животоспасяваща, допълват от болницата.

Българското дружество по кардиология организира специална кампания на сайта си, която включва подкаст с най-честите причини за проблеми със сърцето.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *