КАК ДА СИ ВЪРНЕМ СЪНЯ БРЕХЕ ХОФСТЕЙДЕ

Човекът е единственият животински вид, страдащ от инсомния. Според Световната здравна организация през изминалия век сме се простили средно с една пета от съня
си. Ако и вие имате проблеми със съня, тази книга може да ви помогне да ги решите. Българското издание тръгва към книжарниците на 15 септември в превод на Мария Енчева.

В „Как да си върнем съня“ (240 стр., цена: 24 лв., корица: Стефан Касъров) няма да намерите рецепти за сън. Но ще намерите достатъчно материал за размисъл, ще успеете да се вгледате в себе си и може би ще стигнете до вашето лично откритие за това как да си възвърнете здравия сън. Преди да пребори безсънието веднъж завинаги, авторката е опитала всичко: от чайове преди лягане през тапи за уши и тъмни завеси до хапчета. Но нищо не й помага.

 

В 24 глави, колкото са часовете в денонощието, Брехе Хофстейде изследва съня, който в нейното детство ѝ е бил естествен като дишането и който се е изгубил някъде през годините. Опирайки се на личния си опит, тя преодолява пропастта между науката, литературата и историята и разглежда връзката между тялото и ума, хората и модерността, индивида и обществото – за да заключи, че ако нещо трябва да се промени, то не е дебелината на възглавницата… Оказва се, че науката не познава животински вид, който да не спи. Дори делфинът, който не престава да се движи, защото в противен случай би се удавил, намира начин да подремне: едното полукълбо на мозъка му си почива, докато другото остава нащрек и продължава да задава команди за плуване. Паякът прибира крака и метаболизмът му се забавя. Сънят представлява еволюционна константа, която не е подминала нито един вид, следователно е достатъчно важен, за да се наложи. При все това за много хора сънят не идва естествено. А кафето не премахва умората, то просто я прикрива, като действа директно върху рецепторите за аденозин…

 

Нидерландската писателка и журналистка Брехе Хофстейде (р. 1988 г.) е автор на романи и есета и основател на феминистка платформа. Още дебютният ѝ роман „Небето над Париж“ (2014) е номиниран за две литературни награди и преведен на няколко езика. През 2016 г. Хофстейде публикува сборник от есета, озаглавен „Преоткриването на тялото“, посветен на феномена на прегарянето, а през 2021-ва излиза блестящото есе „Как да си върнем съня“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *