Какво свърши кабинетът в петия месец от своето управление

В изключително трудна за работа среда кабинетът успя да отчете напредък по ключови за България приоритети в петия месец от своето управление.

Правителството защити успешно визията си развитие в сектор енергетика, разпредели ресурс за преодоляване на неравенствата, както и за насърчаване на ефективността и развитието на икономиката и земеделието. В последните две седмици кабинетът впрегна всички ресурси, за да противодейства на активни мероприятия, дирижирани от институции срещу честните избори за местна власт.

По сигнал на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) към МРРБ премиерът акад. Николай Денков нареди безпрецедентна проверка на адресни регистрации в цялата страна, които будят съмнения за изборен туризъм. На базата на установените данни ще бъдат инициирани мерки за предотвратяване на подобни случаи в бъдеще.

Министерството на вътрешните работи отчете повече от двойно увеличение на образуваните досъдебни производства по сигнали за нарушения на изборния процес, в сравнение с местните избори 2019. Задържани са 156 лица и са съставени 3307 предупредителни протокола.

Намаляват неравенствата, повишава се жизненият стандарт 

Линията на бедност се повишава през 2024 г. с 22 лв. или с 4,4 % в сравнение с 2023 г. Правителството прие размерът й да бъде 526 лева, което ще подобри социалната закрила за уязвимите групи.

Забавяне на инфлацията и по-ниски цени на основните стоки

Дефлацията се завърна в България, движена основно от спада на цените на хранителните продукти.

Повече пари за българските училища и увеличени възнаграждения в университетите

Близо 30 млн. лв. се изплащат за изграждане на нови и за реконструкция на съществуващи детски градини и училища, както и за спортни площадки на 132 образователни институции.

Стимули за високи постижения и достъпен спорт за всички

Министерството на младежта и спорта утвърди програмите си за високи постижения за догодина.

Повече възможности за иновации и космически технологии

Министерството на иновациите и растежа отвори за кандидатстване процедура за внедряване на иновации в българските компании с бюджет 293.4 млн. лв.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *