Скелетите на деца край Созопол са добре запазени, археолозите очакват изненади

Екипът на Явор Иванов – ръководител на археологическите разкопки – и Димитър Недев – директор на Археологическия музей в Созопол откри Средновековен некропол на мястото, предназначено за автогара в морския град. Пред репортер на „Труд news“ представител на екипа обяви, че очакват и още по-интересни открития под тези от 5-12 в. Теренът на проучване е във формата на правоъгълник с размери 30 на 20 м. В североизточния ъгъл се „показва“ каменна постройка, а по средата – път. Вече са открити два оловни печата от 13 в. с изображения на светци.
В парцела са разкрити и няколко погребения и препогребения, както и скелети на деца, които са добре запазени и тепърва ще бъдат още по-добре разкриващи се. Погребани са по християнски обичай без гробни дарове. Има и скелет на бебе. „Християните не са правили толкова интересни погребения, ние чакаме това, което ще излезе отдолу“, коментираха от екипа.

Работата на археолозите продължава интензивно. Екипът се състои от над 10 души. Те очакват да се открият по-ранни погребения от римската епоха, а още по-надолу – и от късно елинската. В единия от ъглите на обекта е открит и съд за съхранение на зърнени култури, който е с внушителни размери. Тепърва ще се проучва за какво и кога е използван.

Местните отбелязват, че при всеки строителен обект е нужно проучване на района от археолозите, тъй като всяко кътче в Созопол е история.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Автор: Христина Колева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *