Посетителите на старозагорската Августиада 2020 отново определиха най-добрите вина

С тайно гласуване за най-добро вино на деветия Фестивал на виното и културното наследство посетителите безапелационно поставиха на първо място Syrah&Marcelane 2018 на Roxs Winery. Победителят получава правото да носи знака „Златна Августида“. На второ място се класира винарната Betterhalf със Syrah&Malbec&Carmenere 2018, а на трето – Малиново вино 2019 на Reality Bio Wines.

Тази година в Августиада участваха повече от 30 утвърдени винарни, както и производители и дистрибутори на кулинарни продукти, които гостите имаха възможност да опитат. За първи път бяха демонстрирани и различни занаяти.

Всяка година се увеличава международното участие в изложението – включват се винарски изби от балканските страни, а тази година международен акцент на фестивала беше Франция.

Фестивалът започна на 25 септември с тематична научна конференция в Регионалния исторически музей. На следващия ден началото беше поставено с дефиле на изложителите и представители на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите и културни институции. То беше водено от тазгодишната Царица на Августиада – 17-годишната Жанита Христова, и подгласничките й Доника Желязкова и Преслава Дончева. За короната тази година претендираха 19 момичета. Наградата на публиката, която гласува в социалната мрежа Фейсбук, спечели Стиляна Въргова. Призът на Сдружение на ресторантьорите и хотелиерите беше присъден на Валентина Вапцарова.

Организатори на фестивала са Търговско-промишлена палата – Стара Загора, и компания OINORAMA wine consulting&business solutions в партньорство с Община Стара Загора и с подкрепата на десетки фирми и организации. Стара Загора се включва и в международния проект „Дестинация вино и култура в Средиземно и Черно Море“. В него участват още три държави: Франция, Гърция и Италия. В рамките на проекта е създаден дигитален портал, чрез който страните участнички представят фестивали, културни прояви, дегустация на вино и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *