„Пластове на времето“ – изложба на Атанас Мацурев в Галерия НЮАНС

Галерия НЮАНС

представя

Атанас Мацурев

„Пластове на времето“

изложба, акварел

26 януари – 14 февруари 2021

 

“Обиталища.
Там някой е живял, обичал,
страдал, заминавал.
Или някой друг.
Оставил е след себе си неща…
Помните ли?
Доста време е изтекло.
Личи по камъните.
Пластове на времето.
Тихо и незабележимо.
Бил съм там преди.
Скърцат дървени врати.
Отварят се.
И изведнъж си спомням.
Всичко.’’
Атанас Мацурев

Патината на времето винаги успява безгласно да разкаже историите и неволите си, съдбите, за които е била безразличен фон и радостите, на които е била съпричастен свидетел. С всеки пласт, който времето ни завещава се пренася във вечното един малък фрагмент от нашата, обща и нечия лична история. С цялото преклонение към остарялото и мъдро минало Атанас Мацурев създава работите за настоящата си изложба – “Пластове на времето”. От 26ти януари до 14ти февруари галерия Нюанс ще ви представи харизматичните произведения на един от най-високо оценяваните в света акварелисти.

Атанас Мацурев рисува бавно, прецизно и обмислено. Характера на неговите произведения някак надхвърля даденостите на акварела. Линиите са фини, няма случайни разливания, творческият му процес е контролиран и предварително премислен. Той рисува само от натура и дори в смразяващи студове можете да се натъкнете на рисуващия хрисимо, сред природата Атанас Мацурев. Произведенията му не изобразяват това, от което лесно окото може да се очарова. Те са възхита към тихото и позабравено минало, напластило историята си върху старите ожулени врати и обрасли, избелели фасади. Това е една приказка, в която знаем само малки парченца истина и останалото е оставено на въображението ни.

Преобразяването на трудно забележимото във възхитително е творческият и житейски смисъл на Атанас Мацурев. Работите му са призив към по-спокойно и смирено възприятие и съществуване, в което най-важните неща в живота да не бъдат засенчени от преходните и повърхностни такива.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *