Сняг покри половин България

Най-после истинската зима дойде и у нас. Сняг покри половин България.

 

 

148 стегопочистващи машини са извършили обработки срещу заледяване във всички 24 района на Столична община. Обработени са пътните платна, по които се движи общественият транспорт, основни улици в районите, частично вътрешно-квартални улици, Южната дъга на Софийския околовръстен път и общински пътища.

 

 

В Природен парк „Витоша“ са извършени снегопочистване и опесъчаване на пътищата „Драгалевци – Алеко“ и „Бояна – Златни мостове“, съобщиха от пресцентъра на общината.

 

 

Започна почистването на пространствата при спирките на градския транспорт, както и подходите към метростанциите и пешеходните подлези. Към момента градският транспорт се движи при зимни условия по обичайните си маршрути.

 

 

„Най-дебела е снежната покривка във Враца – 17 см. В следващите дни времето ще бъде динамично. Нови валежи ни очакват в края на другата седмица”, коментира пред Нова телевизия синоптикът Анастасия Стойчева.

 

 

Жълт код за сняг и силен вятър е в сила за шест области в страната, за други четири области важи предупреждение за интензивни дъждове. Това сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология (НИМХ).

Жълт код за сняг и силен вятър е валиден за областите – Видин, Монтана, Враца, София-област, Ловеч и Габрово. В тези области ще има валежи от сняг, като в комбинация с вятъра ще има условия за преспи и навявания.

 

 

През нощта срещу 10 януари явленията ще се активизират. Ще натрупва снежна покривка. Жълт код за обилни валежи от дъжд е в сила за: Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас.

Там ще вали дъжд, с количества между 25 и 35 л/кв. м.

 

 

Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *