ВНИМАНИЕ! Опасност от наводнения заради снеготопенето

 

МОСВ предупреждава

Има опасност от възникване на поройни наводнения в нощта на 31 януари срещу 1 февруари във водосборите на Марица, Арда, Доспат, Места и Струма. Това съобщиха от минисетрството на околната среда и водите.

В цялата страна има повишение на нивата на реките заради снеготопенето. В Дунавския басейн водните количества на реките в по-голямата част са около и над праговете за високи води.

В Черноморския басейн с количество около праговете за високи води са р. Луда Камчия при с. Бероново и южночерноморските реки. Около праговете за високи води в Източнобеломорския басейн са Марица в средното и долното течение при градовете Пловдив, Първомай, Харманли и Свиленград, както и Харманлийска, при Харманли.  Арда, при гр. Рудозем и с. Вехтино.

Върбица при сп. Джебел. На 1 февруари се очакват повишения на речните нива в басейна, като значителни ще бъдат те във водосбора на Арда и притоците й – Върбица и Крумовица, както и в родопските притоци на р. Марица.

В Западнобеломорския басейн нивата на реките са около праговете за високи води.

В неделя ще има краткотрайно понижение на нивата на реките в басейна, а на следващия ден се очакват повишения, като по-съществени те ще бъдат във водосборите на Места и Доспат, както и в средните и долни части от водосбора на Струма.

Агенция Монитор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *