Пропадна ремонтиран с европари път

Пореден ремонтиран с европари път се разпада. Той е между Кричим и Девин и се оказа подкопан заради пропаднала подпорна стена. Срутването пък е активизирало ново свлачище, довело до проблеми по източното платно при 98 километър в посока Девин. Участък от 30 метра е подкопан, а движението е ограничено само в едната лента и затова камионите се пренасочват по обходен маршрут.

Подпорната стена, пропаднала под пътя, е изградена в началото на 60-те години при строителството на язовирите „Въча“ и „Кричим“ и досега не е основно ремонтирана, твърди АПИ. Укрепването й не е било част от проекта за ремонт на пътя между Кричим и Девин. Рехабилитацията се наложи, след като през 2019 г. свлачище блокира движението между двата града и 36 км от шосето бяха основно ремонтирани за 52 млн. лв. Строителната фирма, извършила реконструкцията, обаче не е имала задължение да обследва подпорните стени, преди да положи новия асфалт.

От АПИ обещаха до ден-два да започне аварийното укрепване на пропадналия участък. Не е ясно колко ще струва възстановяването, тъй като предстои изготвяне на технически проект.

Това е поредният проблем по пътищата на страната. Наскоро свлачище засипа ремонтиран участък по пътя за Рилския манастир, а след това за близо седмица беше затворен пътят през Искърското дефиле заради срутище. Преди седмица бе затворен участък от магистрала „Струма“, след като камъни паднаха върху преминаващ автомобил. Последва пропадане на пътя между селата Рударци и Кладница.

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *