Ще можем да се отписваме като собственик на продадена кола

Собствениците да имат възможността сами да уведомяват КАТ да ги отпише от регистъра, когато са продали колата си. Това гласи промяна в Закона за движение по пътищата, предложена от депутати от ГЕРБ. Така продавачите ще могат да защитят правата си, като в регистрите на моторните превозни средства ще се отразява промяната на собствеността, посочват вносителите.

Това се отнасяло основно за сделки преди 27 декември 2017 г., когато бе въведено изискването новият собственик на автомобила да го впише в КАТ до два месеца, иначе се спира от движение. Преди тази дата обаче такова изискване нямаше и имало редица случаи, в които кола е продадена, но собственикът не е сменен. Поради това вносителите посочват, че промяната е наложителна, тъй като имало дори случаи на престъпления, извършени с пътни превозни средства, чиито настоящи собственици не са сменили регистрацията и не са прехвърлили колата на свое име. Ще се даде възможност на продавача да предостави в „Пътна полиция“ копие на документа, удостоверяващ прехвърлянето на превозното средство, и така да бъде отписан като собственик.

След това регистрацията на пътното превозно средство се прекратява служебно. Това на практика означава, че автомобилът ще се спира от движение. На продавача ще се издава удостоверение, съдържащо информация за датата на прехвърлянето на собствеността и датата на служебното прекратяване на регистрацията. Ще се вписват и данни за купувача на превозното средство, номерът и датата на документа за прехвърляне на собственост. За да може новият собственик да управлява колата, ще трябва да я регистрира отново на свое име.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *