Токът и парното ще поскъпнат заради загубите в енергетиката

Цените на тока и парното ще се увеличат през това лято заради големите загуби в енергетиката. Това каза пред БНТ служебният заместник-министър на енергетиката Александър Николов. По думите му единственият вариант за спасяване на енергийната система е създаване на дългосрочна стратегия. Поскъпването на тока за бита е неизбежно, стана ясно от думите на Николов. „Проблемът е, че ще продължим да плащаме повече, защото системата задлъжнява, лихвите не само се трупат, но и няма да изчезнат“, заяви той.
Лошо управление и ниска ефективност вдигат цената на парното в София, стана ясно още от думите на Николов. „Топлофикация София“ продължава да задлъжнява заради лошо управление, ниска ефективност на работата и огромни загуби на енергия, подчерта той. „Тя продължава да задлъжнява и е основният клиент на „Булгаргаз“. За да падне цената на парното, трябва ефективността на изгарянето на самото гориво и на въглеродните емисии и закупуването да е дългосрочно. В момента състоянието на „Топлофикация“ е такова, че то не позволява дори приватизация на дружеството. Платежното поведение на софиянци е доста прилично, плащат се сметките навреме“, каза още Николов.
Зам.-министърът обясни, че хората, които управляват разумно енергийните системи, мислят дългосрочно и стратегически. Ако необходимите въглеродни емисии за енергийната система били закупени година по-рано, загубата на системата щяла да бъде със стотици милиони по-малко, посочи Николов. „За последните години не е забит нито един пирон в енергетиката. Състоянието й е тежко – дългосрочно неглижирани проблеми, а решението е да има визия, да се направи плавен преход, за да може максимално успешно да се използват предстоящите финансови инструменти от Фонда за справедлив преход и от Плана за възстановяване и устойчивост“, обясни Николов. Той изтъкна, че енергийните дружества са в лошо финансово състояние. Текущото състояние на енергетиката води според него до разделение между бизнеса и напрежение между хората.
„Може да има промени в ръководствата на енергийните дружества, мисля, че министър Живков ще има позиция по тази тема до две седмици“, коментира Николов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *