Първият Архитектурен фестивал започна в Бургас

Първият архитектурен фестивал у нас започна с откриване на изложба „Българската архитектурна литература – 2010-2021 г.“ в бургаската библиотека.

Изложбата включваше студентски дипломни и курсови проекти на специалност „Архитектура“ от студенти в ВСУ „Любен Каравелов“. Официалното откриване се състоя вчера в Културния дом на нефтохимика.

До 10 октомври град Бургас ще бъде домакин на форума за архитекти, включващ поредица от събития, посветени на архитектурата като изкуство.

Организатор на фестивала е Съюза на архитектите в България /САБ/ и с подкрепата на община Бургас, Камара на архитектите в България, Съюз на българските художници, Столична община, ВСУ „Любен Каравелов“, НХА и др.

Проф. д-р арх. Тодор Булев – председател на УС на САБ и арх. Владимир Милков – председател на УС на КАБ коментират: „Нашето желание е да провеждаме този фестивал ежегодно и чрез него да се отчитаме пред себе си и пред обществото, но също и да приобщаваме гражданите към великото изкуство архитектура. Желаем на бургазлии и гостите на града да получат радост от срещата си с нашето творчество – на архитекти, художници, ландшафтни архитекти, дизайнери!“.

Вчера, след официалното откриване на фестивала бяха представени и редица изложби – Националната изложба „Изкуства на обществения форум“, обща изложба на архитектите от Бургас – „Архимория 2021“, сборна изложба „Общински политики в естетиката на градската среда, изложба на проекти от конкурса „Брацигово 2021“, обща изложба на архитектите от Хасково – „19 архитекти от Хасково, изложба „Под куполите на Ларгото – Нова софийска архитектура 2015-2020“, изложба на студентски проекти от УАСГ, ВСУ „Любен Каравелов“, ВСУ „Черноризец Храбър“, НБУ.

На 4 октомври /понеделник/ в рамките на Архитектурен фестивал Бургас ще бъде отбелязан и професионалния празник на архитектите. Събитието ще се проведе в Културен център „Морско казино“, от 18:30 ч., когато ще бъдат обявени и наградите на „Архимория 2021“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *