Европейската комисия прие скакалците за храна, годна за човешка консумация

Европейската комисия добави скакалци към списъка си с храни, одобрени за човешка консумация в ЕС, съобщава „Ройтерс“.

Мярката е част от плана на Европа за по-устойчиво земеделие и хранене.

Това е второто насекомо, което ЕС обявява за човешка храна, след като през юни ларвите на брашнените бръмбари, известни като брашнени червеи, станаха първите насекоми, одобрени за човешка употреба в Съюза.

Според решението на Европейската комисия скакалците могат да се предлагат на територията на ЕС като хранителни продукти или съставки в тях, само когато са сушени или замразени.

От Европейския орган за безопасност на храните изразиха становище, че скакалците съдържат високи нива на протеин и са напълно безопасни за човешка консумация, като са противопоказни само за хората с алергия към ракообразни и мекотели.

Одобряването на насекомите като годни за човешка консумация е възможно, благодарение на европейска директива от 15 май 1997г., която позволява одобряването на т.н. „нови храни“. Те трябва да не са използвани като храна в Европа преди гореспоменатата дата, както и да получат положително становище от Европейския орган за безопасност на храните.

Интересно е, че приетите през 1997г. регулации дават възможност водораслите да бъдат обявени за годни за човешка консумация. Въпреки, че тогава решението има много противници, днес те са широко разпространени из цяла Европа.

Очаква се след брашнените червеи и скакалците, Европейската комисия да одобри и консумацията на щурци в следващите няколко месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *