Европейската комисия прие ядрената енергия и природния газ за зелени

Европейската комисия съобщи, че е постигнала консенсус да приеме природния газ и атомната енергия за зелени източници и мярката ще бъде предложена за гласуване в Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Според ЕК двата енергоизточника ще играят важна роля в преследването на целта за природосъобразна икономика до 2050 година в Съюза.

„Причината за включването на газа и на ядрената енергия е, че ние твърдо вярваме, че тези енергийни източници са необходими за прехода“, заяви еврокомисарят за финансовите услуги Марейд Макгинес.

Тя призна, че всички европейски институции са разделени по класифицирането на природния газ и атомната енергия, като в комисията се е стигнало до гласуване, а актът е бил подкрепен със „значително мнозинство“.

В предложението на ЕК се предвижда държавите от Европейския съюз да запазят отговорността си при определянето на т. нар. енергиен микс – разнообразието от използвани енергоизточници. ЕС не насочва инвестиции в определени сектори, нито забранява, заяви Макгинес.

ЕК предава предложението за оценка на Съвета на ЕС и на Европейския парламент. Решението на тези две институции се очаква в срок от четири месеца, като всяка от тях може да поиска удължаване с два месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.