Проблем с парите? Седнете и поговорете с тях

Ако често ви се случва да мислите за пари, не сте единствените.

Все пак финансите са значима част от живота ни.

Те може да бъдат източник на тревожност, емоционално презареждане, смирение и т.н.

Точно затова е добре да работите осъзнато с тях.

Колко пъти ви се е случвало да харчите, без да си давате сметка за ефекта от действията ви? Вероятно много.

Точно затова в следващите редове ви призоваваме да обърнете внимание на няколко практики за съзнателно боравене с личните ви финанси.

Практикувайте всеки ден осъзнатост

Има една стара приказка – на думи всеки може. Тя е приложима и тук. За да започнете да управлявате финансите си осъзнато, трябва всеки ден да работите върху своята обективност.

Например, практикувайте медитация, дълбоко дишане, водене на дневник или пък четете вдъхновяващи и развиващи личността книги.

Те ще ви помогнат да бъдете по-отворени към себе си, да наблюдавате своите навици поведение и да изясните как може да се усъвършенствате. Това е полезно и за управлението на финансите, пише theeverygirl.com.

Седнете и поговорете честно за парите

Персийският поет и суфистки мистик Руми съветва да се предизвикаме и да поканим всички свои чувства и мисли на откровен разговор. Независимо какви са те, седнете и обърнете внимание на всяко едно. Сякаш сте на среща с приятел или съсед. След известно време ще забележите, че този тип разговори са изключително полезни.

Пробвайте този подход, когато става дума за финанси. Опитайте се да разберете какви са чувствата и настройката ви. В началото може да е трудно, тъй като може да се сблъскате със своите провали.

Бъдете реалисти относно финансовата си ситуация и как можете да я подобрите

Да си осъзнат, не означава да гледаш на света през розови очила. То изисква да сте наясно със себе си и своите емоции, независимо дали са приятни, или не, и да се справите с тях. Без осъждане и без засрамване.Така ще откриете истината за нещата и ще спрете да живеете в отрицание.

Дори финансовата ви ситуация да не изглежда добре сега, на тази възраст, опишете я. Не се връщайте назад във времето, за да търсите оправдания.

Вместо това извлечете своите поуки и ги приложете в настоящето. Този осъзнат подход ще ви помогне да промените мисленето си за парите. Ще ви стимулира да прекратите вредни навици, които не работят за вас, а против вас.

Обещайте си, че ще харчите съзнателно

След като разберете къде се крие същината на неуспехите ви в боравенето с личните финанси, важно е да си обещаете нещо. Да харчите пари оттук насетне по-съзнателно.

Когато водите бележки или правите отчет пред себе си, е много по-лесно да подобрите проследяването на разходите си. И съответно – да ги поставите под контрол. В допълнение, това е страхотен начин да овладеете импулсните покупки.

Има два начина да контролирате разходите си. Единият е проследяване на финансите, а другият – създаване на бюджетен план.

Проследяването на финансите ще ви покаже къде отиват парите ви и каква част от тях се разпределя по перата.

За тези от вас, които изпитват трудности да спестяват, отличен подход е създаването на бюджетен план.

Спрете стреса

Колкото повече се опитвате да контролирате нещата в живота си, включително парите, толкова по-голям е шансът да се поддадете на стреса и напрежението. При финансите се откажете от излишната тревога.

Със сигурност имате нужда от тях, за да живеете добре. Не си позволявайте обаче, те да завладеят ума ви.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *