Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство

Българските граждани, нашето общество и институции имат нужда от сигурност, предвидимост и надеждна защита на обществения интерес, а това означава най-вече отговорност и усилия за съставяне на стабилно правителство, което да отговори на интересите на българските граждани. Това заяви президентът Румен Радев по време на конституционната процедура за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на настоящия парламент. Мандатът бе връчен на излъчения кандидат за министър-председател от най-голямата по численост парламентарна група на „Продължаваме промяната“ в 47-ото Народно събрание,  Асен Василев.
„България е в политическа, икономическа и социална криза, българите споделят основателни тревоги за растящите цени, за нарастващата неизвестност и нестабилност“, посочи президентът и призова за адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична, просперираща и европейска България. Той добави, че средствата и реформите по Плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация, а от вчера страната ни е и във външнополитическа криза.
Президентът припомни думите си при връчването на мандата за съставяне на сегашното правителство в оставка, че ако не се предприемат спешни реформи в съдебната система в първите 100 дни, то статуквото ще потърси своя реванш.
Кандидатът за министър-председател Асен Василев посочи, че приема връчения мандат като огромна отговорност. Той добави, че заради кризите, които България трябва да посрещне, е важно страната да има кабинет, който да работи в интерес на гражданите и да отстоява българския интерес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *