Синдикат “Образование”: Директорите на училища се назначават партийно

Скандалът с масовата смяна на директори на училища в цялата страна продължава. Синдикат “Образование” към КТ “Подкрепа” изрази безпокойството си от огромното социалното напрежение по казуса със спряната от ВАС Наредба № 16 от първи август за провеждане на конкурси за заемане на длъжността “директор” в държавните и общинските институции в системата на предучилищното и училищното образование.

Припомняме, че тази наредба беше направена без участието на социалните партньори и техните предложения. Синдикат “Образование” предложи на екипа на академик Николай Денков участие на синдикати и работодателски организации в директорските комисии, а целта беше да се преодолеят партийните влияния, както и да има повече експертност, професионализъм и прозрачност.

“Игнорирането на синдикатите от процеса стимулира партийните намеси в този важен за партиите пост. Участието на Обществения съвет не само не гарантира прозрачност, но и повишава възможностите за некомпетентни партийни намеси, защото неговите представители нямат никакъв педагогически ценз и опит. Синдикатът предложи да няма участие на представителите на Обществения съвет”, се казва още в позицията на Синдикат “Образование”.

През годините оттам редовно идват предложения за изисквания към директорската длъжност, които биха минимизирали партийните влияния. Те са свързани с образователен ценз в областта “Управление на образованието”. Задължително е кандидатите да имат и управленски стаж от 5 до 10 години – заместник-директор, съветник на директора, ръководител на направлението ИКТ и други управленски длъжности.

От Синдиката са убедени, че обнародването на Наредба 16 е политическо решение на МОН. Те настояват тя да бъде отменена, както и провеждането на конкурсите, тъй като – “ако това не се случи, огромна е опасността ВАС окончателно да отмени наредбата и евентуалните спечелили конкурсите да бъдат компрометирани.

“Трябва да се гарантира работата на образователните институции в периода до обвяване на нови конкурси, с временни директори, защото много от тях вече са с прекратени трудови правоотношения или в предизвестия”, алармират още от Синдиката.

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *