Внимавайте кой и как ви монтира климатика

Българска асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“ (БАОВК) внесе предложение в Комисията за защита на потребителите във връзка с необходимостта от разработване на механизъм, който да прекрати нелоялните и заблуждаващи търговски практики на доставчици или оператори на услугите монтаж и сервизно обслужване на климатична, вентилационна, отоплителна, термопомпена техника, газови инсталации и уреди.

Причината за внасяне на предложението са зачестилите оплаквания от потребители, които се свързват с Българска асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“.От организацията коментират, че жалбите са значително завишени през последната година, предвид необходимостта от по-икономични начини за отопление. Това прави сектора актуален и на пазара се появяват множество фирми, които искат да се възползват от завишеното търсене, но нямат професионалната квалификация и необходимите разрешителни за извършване на услугите.

„От ежедневните ни наблюдения върху пазара в сегмента на предоставяне на услуги по монтаж и сервизиране на техника в нашия сектор, установяваме случаи, при които се нарушават конкретни разпоредби на Закона за защита на потребителите. Тук визираме оператори и търговци, които не притежават или не спазват изискванията на съответната професионална компетентност и придобита квалификация, не притежават свидетелства за правоспособност с оглед спецификата на дейностите монтаж и сервиз на ОВК техника, нямат сертификат за работа с флуорсъдържащи парникови газове, свидетелство за правоспособност при заваряване и не предоставят гаранция за извършените дейности. Това са само част от случаите“, коментира Петър Хетемов – председател на Българска асоциация „Отопление, вентилация и климатизация“ (БАОВК).

От организацията предлагат техни специалисти да участват в разработването на механизъм съвместно с Комисията за защита на потребителите, който да има ясни критерии и процеси за установяване на нарушения, вследствие на които да се предприемат предвидените в Закона за защита на потребителите действия. По този начин ще бъде повишено нивото на защита на икономическите интереси на потребителите и ще бъде оптимизиран процеса на реален контрол по спазване на законодателството в областта.
 

istock
istock

 

Специалистите от асоциацията съветват потребителите да бъдат внимателни при избор на уреди и изпълнители на монтаж. Според тях е добра практика да се направи проучване за доставчика и да се провери дали съответната фирма има необходимите сертификати, разрешителни и документи за професионална квалификация. От организацията споделят и наблюдения, че са зачестили случаите на инсталация на климатична техника от лица без търговски дружества, което би довело до допълнителни усложнения при поддръжката и експлоатацията на уредите през годините.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *