Саудитска Арабия строи ски курорт в пустинята за 500 млрд. долара

Саудитска Арабия строи огромен ски курорт насред пустинята. Мегапроектът на NEOM – компания на кралското семейство (председател на борда е престолонаследникът принц Мохамед бин Салман), ще струва внушителните 500 млрд. долара, пише Construction Week.

Ски курортът под името Trojena трябва да бъде завършен за Зимните азиатски игри през 2029 г., за които страната се кандидатира за домакин.

Ски зоната и хотелите около нея ще бъдат разположени върху 1400 кв. км площ, на 1500-2600 м надморска височина и ще бъдат отдалечени на 50 км от залива Акаба, предаде Arabian Business.

 

Авторите на проекта ще се възползват от специфичният климат в района, където зимните температури падат под нулата, а целогодишните обикновено са с 10 градуса по-ниски от останалата част от региона. Те смятат, че със своя чист въздух и зашеметяващи гледки, новият ски курорт ще бъде не само хипнотизиращо място за посещение, но и вълшебно място за живеене и работа.

Източник: NEOM

Предвижда се курортът да предлага целогодишни условия за ски, водни спортове, туризъм и планинско колоездене и широка гама от места за настаняване – апартаменти, хижи и имения, ултралуксозни, уелнес и семейни хотели. Освен това ще има широка гама от възможности за търговия на дребно, развлечения и хранене.

Този проект на NEOM е ключов за целите на Визия 2030 на Кралството за развитие на туризма и диверсификация на икономиката.  „Trojena ще предефинира планинския туризъм за света, като създаде място, базирано на принципите на екотуризма, подчертавайки нашите усилия за опазване на природата и подобряване на качеството на живот на общността, което е в съответствие с целите на Визията на Кралството 2030. Това потвърждава нашите ангажимент да бъдем част от глобалните усилия за опазване на околната среда. Trojena ще бъде важно допълнение към туризма в региона, уникален пример за това как Саудитска Арабия създава дестинации въз основа на своето географско и екологично разнообразие. Тази далновидна визия ще гарантира, че планинският туризъм ще бъде друг източник на приходи в подкрепа на икономическата диверсификация на Кралството, като същевременно запазва природните си ресурси за бъдещите поколения“, обяви принц Мохамед бин Салман, престолонаследник и председател на борда на директорите на компанията.

Източник: NEOM

NEOM назначи американския консултант Bechtel за ръководител на проекта – компанията е ангажирана с техническото, строителното и търговското управление на бъдещия ски резорт.

„Trojena без съмнение е най-амбициозният проект в нашата история и ние сме горди да разширим ролята си в подкрепа на NEOM. Футуристичните технологии, които ще приложим в, ще покажат на света изключителната природна красота на Кралството“, заяви Джейк Мум, регионален управляващ директор на Bechtel за инфраструктура.

Според изпълнителния директор на Trojena Филип Гулет проектът е визия за „бъдещето, в което хората могат да живеят, работят и почиват в хармония с природата”. „Нашата визия се противопоставя на настоящите индустриални практики и полага основите на това, което може да бъде устойчиво развитие. Вдъхновяващо е да станем свидетели на това обединение на световни умове, за да предефинират устойчивостта по един проект, който се адаптира към околната среда и надхвърля очакванията на посетителите. Туристите ще могат да изпитат всичко това в Trojena – дестинация, която не прилича на никоя друга на земята”, вдъхновен е мениджърът. Той е уверен, че ски курортът ще се превърне в една от най-вдъхновяващите дестинации в света, към която са привлечени известни луксозни брандове, като 25hours Hotels, Morgans Originals и Ennismore.

Според Гаурав Бхушан, съизпълнителен директор на Ennismore „25hours Hotels и Morgans Originals са лайфстайл марки, вкоренени в креативността, фокусирани върху дизайна пространства и автентични кулинарни изживявания, създавайки дълбоки връзки с нашите гости.“

„Развитиетото на хотели има за цел да ускори човешкия прогрес, като предефинира начина, по който пътуваме и живеем. Партньорството ни с Ennismore отразява мисията ни да бъдем пионери в пространството на гостоприемството с опит по начин, който оформя бъдещето на хотелите в Кралството и извън него“, подчерта Крис Нюман, изпълнителен директор „Развитие на хотели” в NEOM.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *