Пазаруваме на кредит и от спестяванията

С повече настроение и по-щедри покупки посрещнахме Новата година, показва проучване на една от големите агенции за пазарни проучвания и е проведено през декември в потребителския панел на компанията.

Въпреки притесненията от кризата, оказва се по празниците сме пазарували и сме празнували повече, отколкото две години назад. Проучването сравнява периода от 2020 до 2022 година и обяснява щедростта ни по Коледа и Нова година с въздържането и ограниченията при Covid пандемията.Поради финансовите затруднения, много от нас са избрали по-евтини подаръци, но за най-близките си хора. Така всъщност са стеснили кръга от своите приближени и са преброили най-близките си хора, посочи в „Закуска на тревата“ изпълнителният директор на компанията Даньо Димитров:

„60 на сто от хората са планирали подаръци за до 4 човека през 2022 година, а 3 – 4 на сто от хората изобщо не са купували подаръци…“, каза още той.

Близо 30% от анкетираните започват планирането на подаръците още през ноември.

Други 60% се озовават в „празничната треска“ през декември. Подаръци на кредит обаче са купували 12 на сто от анкетираните, докато преди две година те са били едва 3%. Като се прибавят и 30% пазарували с лични спестявания, числото е показателно за финансовите затруднения на повечето българи.
 

istock

 

„От средствата, предвидени за подаръци, малка част са от заплата и лични спестявания, миналата Коледа 4 пъти повече хора са купували подарък с кредит, хората казват, че са станали по-разумни, около 4 на сто са си позволили скъпи подаръци и бижута“, поясни още Димитров.
И пак по традиция, най-много средства са заделяни за детските подаръци, заради народопсихологията на българина да осигурява най-доброто за децата. Близо 40% са похарчени за детски играчки, конкурират ги единствено парите за козметиката.

По-малко са и осъществените ваканции в празничните дни. Най-често се празнува в тесен семеен кръг и традицията не е повлияна нито от пандемията, нито от кризата.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *