Адв. Васил Михайлов: Добре направеното ново строителство измести старите жилища

В България е един от най-високите проценти на хора, които притежават собствено жилище. Българинът инвестира традиционно в недвижими имоти, това е една много правилна инвестиция. Това заяви в интервю за БГНЕС адвокат Васил Михайлов.

Високата инфлация, несигурността и това как ще се отразят на пазара на недвижимите имоти според него е спекулативен въпрос. „Хората купуват, бих казах доста. Това, което чувам и от други колеги в бранша, е, че те също нямат проблем в продажбите“, подчерта той и добави, че инфлацията е факт, всичко се качва и продължава да се качва, но вече с много по-малък темп.

„Ние така сме си направили договорите, че цената не подлежи на индексация – на каквато цена се подпише, на такава цена се издава обектът. Такъв е принципът при нас в „Пулев инвест“, обясни адвокат Михайлов. По думите му е факт, че някои негови колеги създават несигурност, понеже се опитват или да спечелят малко повече, или да възстановят загуби и качват цената на клиентите, но е категоричен, че това не е масова практика.

Ако човек иска да купи имот, съветът на Михайлов е първо да провери много добре инвеститора, строителя, да се ориентира относно външните връзки на обекта, т.е. как ще бъдат присъединени, кой ще изгражда тази инфраструктура.

„Също така трябва много да внимава дали купува от собственика. Трябва най-вече да се пази от ниските цени. Види ли ниски цени, обикновено има някаква причина. Вероятно, може би в някакъв момент ще му излезе по-скъпо. Пазарът сам избутва тези, които не са коректни, принуждава ги да предприемат едни практики, които са порочни“, отбеляза той и добави, че един добър юрист, адвокат, брокер дори би могъл да бъде от съществен принос за човека, който в момента прави своя избор от кого да закупи и какво да закупи.

Във връзка с имотните измами, адвокатът посочи, се забелязва, че няма подобни практики и това вече е отживелица. „Самите купувачи следят пазара. Много са информирани хората. Интересуват се страшно много от подробности – каква ще бъде дограмата, замазката, фасадата. Самите хора вече са доста по-информирани и се пазят“, добави Михайлов.

„Добре направеното ново строителство с качествени материали не може да бъде сравнен със стария жилищен фонд, така или иначе той си заминава с времето“, каза още той.

„Предлагаме в квартал „Малинова долина“ и в ж.к. „Малинова долина“, като според мен това е един от най-предпочитаните квартали заради добрата инфраструктура, която тепърва се създава, много добрата регулация, която общината е въвела. Като цяло градоустройството на квартала е много добре направено. Може би недобрите практики, които се наблюдават в „Кръстова вада“, „Манастирски ливади“, „Запад“, тук така е предвидено, че просто няма да ги има. Улиците са уредени, регулацията е уредена, комуникациите са уредени, пътните артерии и затова смятам, че това е един много, много добър квартал, който в бъдеще ще покаже своите качества, когато се засели целият, защото сега една голяма част от него е строеж“, заключи адвокат Михайлов. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *