БСП прави общонационална подписка за запазване на Паметника на съветската армия в Княжеската градина в София

/КРОСС/ Членовете на Националния съвет на БСП приеха предложението на лидера на столичните социалисти Иван Таков за общонационална подписка за запазване на Паметника на Съветската армия на мястото му в Княжеската градина в София. По този начин БСП се противопоставя категорично на поредната офанзива за демонтирането и преместването на монумента, подета този път от ГЕРБ.

„След Втората световна война на територията на България има издигнати над 130 паметника на загиналите руски воини и в чест на победата на Съветската армия. Това е израз на признателността на българския народ пред подвига на всеки един войник, оставил костите си за Освобождението на България и Европа от фашизма. Всички ли ще ги съборят, попита риторично Иван Таков. – Поругаването и събарянето на монументи, късата памет, изобщо липсата на памет, изкривяването, подмяната и фалшифицирането на историята завършват винаги по един и същи начин. С изключително много жертви. Война с оръжие не може да бъде спряна. Мир не се постига чрез поругаване на паметта на жертвите във войните. Фашистките прояви днес водят след себе си мрачни, непрогледни времена“.

Ако разрушаването на Паметника на Съветската армия в Княжеската градина ще спре войната в Украйна, нека да го разрушат, добави лидерът на БСП – София. „Големият проблем обаче не е този паметник. Огромната трагедия е, че никой не говори за мир. Единствената тема е войната“, заяви Иван Таков.

Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП – София прие и официална позиция във връзка със съдбата на Паметника на съветската армия. „На 24 февруари, когато се навършва една година от началото на войната в Украйна, Бойко Борисов изненадващо смени позицията на ГЕРБ – от уклончиво увъртане до призив към общинските съветници на партията в СОС да подкрепят доклад на ДБ за демонтиране на Паметника, пише в позицията на Изпълнителното бюро на БСП – София. – Впечатляваща е управленската импотентност на българските десни – за 33 години управление на София СДС, а от 2005 г. насам и ГЕРБ, направиха столицата ни най-бедната в Европа, както и държавата ни след десетилетия десен преход е най-бедната в ЕС – страдаща от социална, икономическа, демографска, духовна, здравна, енергийна и най-вече – морална криза. И колкото и да ни убеждават десните – тези кризи няма да се решат със събарянето на Паметника на Съветската армия, а най-вероятно ще се задълбочат“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *