На върха: Васко Василев ще бъде водещ цигулар на коронацията на Чарлз III

Васко Василев ще бъде концертмайстор на оркестъра за коронацията на крал Чарлз, съобщават от екипа на световно известния български цигулар, цитирани от БТА. Събитието е на 6 май в Уестминстърското абатство, където се провеждат коронации от 1066 г.

Coronation Orchestra е името на специалния оркестър, който ще обедини музиканти от всички оркестри в Обединеното кралство. Потвърдено е, че концертът ще бъде под диригентството на сър Антонио Папано.

„За мен е голяма привилегия и чест да получа тази покана и да съм част от историческото събитие. Кралят от години подкрепя музикантите в Обединеното кралство и в частност в Кралската опера, така че приемам този ангажимент с голяма отговорност, много вълнение и нескрито удоволствие“, казва Васко Василев.

Конкретният състав на Coronation Orchestrа, както и репертоарът, предстои да бъдат уточнени.

След височайшата изява, Васко Василев пристига на турне в България. 14 града ще приемат неговата цигулка заедно с китарата на Карлос Йаве от Севиля, перкусиите на Хуан Ередия от Малага и бандонеона на Жилберто Перейра от Аржентина.

В публичното пространство вече се заговори за подробностите около церемонията по коронацията на Чарлз III. Твърди се, че той лично е избрал цялата музика за събитието. Предвидени са изпълнения на госпъл хор и гръцка православна музика в памет на покойния баща на Чарлз – принц Филип, който имаше гръцки произход.

Лойд-Уебър, автор на едни от най-популярните в света мюзикъли, сред които „Котките“ и „Фантомът на операта“, пише химн, базиран на Псалм 98 от Библията. Той ще бъде част от богатата музикална програма на коронацията, която ще включва шест оркестрови пиеси, пет хорови произведения и мелодия, която ще бъде изпълнена на орган.

В момента, в който Чарлз III бъде официално обявен за монарх, хористи от Уестминстърското училище ще изпеят латинския призив „Vivat“ – дългогодишна традиция за коронациите, включително и за тази на покойната кралица Елизабет II през 1953 г.

На следващия ден след коронацията в замъка Уиндзор ще се проведе концерт, който ще включва куп музикални звезди от световния небосклон.

Кралят е изтъкнат почитател на класическата музика и е патрон на Кралския музикален колеж, Филхармоничния оркестър и Английския камерен оркестър.

Чарлз III е добре известен и с любовта си към изкуството, припомня Euronews. Публиката имаше възможност да се запознае с артистичните вкусове на краля през 2018 г., когато той беше куратор на изложба, представяща любимите му произведения от кралската колекция заедно с творбите на млади творци. Изложбата, наречена „Принц и меценат“, се проведе в Бъкингамския дворец в чест на 70-ия му рожден ден.

Кралят води художник на всички свои пътувания в чужбина, за да го увековечи върху платно на изобразителното изкуство. Нещо повече – Чарлз III също има художествени изяви. Като запален акварелист, обича да рисува предимно пейзажи, най-често от Шотландия, Южна Франция и Танзания, както е споделял самият той.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *